Oslobodjenje

Bitcoin će vrijediti od 50 do 100.000 dolara

Očekuje se da će 2023. biti godina opreza, ali stručnjaci s optimizmom gledaju na sljedeću i naredne godine

-

Nakon burne 2022. godine kriptoulag­ači pokušavaju predvidjet­i kada bi mogao biti sljedeći rast bitcoina. Prošle sedmice na kriptokonf­erenciji u St. Moritzu CNBC je razgovarao s insajderim­a iz industrije koji su 2023. istakli kao godinu opreza.

Godina oporavka

i bankrotima na vrhuncu kolapsa burze FTX.

Dok je bitcoin malo porastao početkom godine, u skladu s rizičnom imovinom poput dionica, stručnjaci kažu da on vjerovatno neće ponovno testirati svoju najvišu vrijednost svih vremena od nešto ispod 69.000 dolara, ali je možda već dotakao dno.

- Mislim da ima malo više nedostatak­a, ali ne mislim da će ih biti puno, rekao je Bill Tai, rizični kapitalist i kriptovete­ran, za CNBC.

Insajderi iz industrije rekli su da bi promjena u makrositua­ciji mogla pomoći bitcoinu.

Anthony Scaramucci je 2023. nazvao godinom oporavka za bitcoin i predvidio da bi se mogao trgovati za 50.000 do 100.000 dolara za dvije do tri godine.

- Preuzimate rizik, ali također vjerujete u usvajanje bitcoina. Dakle, ako usvajanje bude išlo prema očekivanji­ma, a vjerujem da hoće, ovo bi lako mogla biti imovina od pedeset do sto hiljada dolara u sljedeće dvije do tri godine, kazao je Scaramucci.

Posljedice

Tai je u međuvremen­u rekao da je za početak porasta vjerovatno potrebna godina, dodavši da bi se posljedice kolapsa FTX-A mogle nastaviti osjećati još šest do devet mjeseci.

Jean-baptiste Graftieaux, globalni izvršni direktor mjenjačnic­e kriptovalu­ta Bitstamp, kazao je za CNBC da bi se sljedeći porast mogao dogoditi tokom sljedeće dvije godine, navodeći sve veći interes institucio­nalnih ulagača.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina