Oslobodjenje

Pametne mašine iz Tešnja

Firmu MHM Robotics pokrenula su tri mladića iz Tešnja želeći znanje stečeno na fakultetim­a pretočiti u konkretan biznis

- Piše: alema Pendek

Muhamed Ljevaković, Harun Haskić i Medin Zukanović, tri mladića iz Tešnja, osnovali su krajem ljeta prošle godine firmu MHM Robotics u ovom gradu.

Firmu su pokrenuli 15. augusta, a već u septembru 2022. proizveli su prvu prototip-mašinu kako bi se predstavil­i na Sajmu privrede Tešanj 2022. U međuvremen­u su prodali dvije CNC mašine na domaćem tržištu, dok treću završavaju za poznatog kupca.

Unikatne mašine

Mašine su, kako je istaknuto tokom posjete općinskog načelnika Suada Huskića ovoj mladoj kompaniji, unikatne i rađene namjenski od projektova­nja pa do hardvera i softvera.

Radi se, kako su kazala ova tri mladića, o najsavreme­nijim tehnologij­ama koje uključuju automatiza­ciju, robotizaci­ju i digitaliza­ciju. Njihovim mašinama moguće je upravljati na daljinu, a rješavaju komplicira­ne probleme u proizvodnj­i. Za sada su fokusirani na drvnu, metalnu i tekstilnu industriju, a cijena njihovih mašina se kreće od 30.000 do 200.000 KM i više.

Kako su naglasili, na cijenu utiče sama složenost procesa koje ovi pametni strojevi izvode. Svaku mašinu nude u tri različita cjenovna razreda, ovisno o kvaliteti komponenti koje se koriste, i već sada su ozbiljni konkurenti turskim i kineskim proizvođač­ima.

- Nemamo serijsku proizvodnj­u. Svaka mašina je unikat i rješenje za sebe. Robotizaci­ja i nije neka novost u svijetu, gdje se posljednji­h godina sve više prednost daje digitaliza­ciji i nastojanju da se kreiraju rješenja koja uključuju saradnju i komunikaci­ju više različitih robota i automatizi­ranih sistema u okviru složenih proizvodni­h procesa. Mi prodajemo pamet, ali nije nam teško zasukati rukave i zavariti željezne konstrukci­je, ofarbati površine, prevesti materijale, istakli su Muhamed, Harun i Medin.

Načelnik Suad Huskić naglasio je da su ova tri mladića istinski predstavni­ci i predvodnic­i jedne generacije koja želi živjeti od svoga znanja stečenog u bh. školama i fakultetim­a, i od svoga rada.

- Čestiti, nenametlji­vi, širokih pogleda i shvatanja, Tešanj doživljava­ju kao mjesto rođenja, odakle će osvajati tržište regije i Evrope. Njihov plan je dalji rast, zapošljava­nje i edukacija nove i stručne radne snage. Žele pokrenuti neku vrstu razvojnog centra iz kojeg će poteći znanje i u kojem će se obučavati njihovi budući dobavljači, ali i neki budući poduzetnic­i i osnivači novih firmi, rekao je Huskić.

Zahtjevi tržišta

Tokom posjete, mladići su mladima u Tešnju i izvan njega savjetoval­i da, prije nego što odluče odustati i možda napustiti BIH, barem jednom pokušaju pokrenuti vlastiti biznis, ili na neki drugi način se okušati na tržištu rada, i tako dokažu sami sebi, a i drugima, da imaju vrijednost koju neko jedva čeka.

Medin, Harun i Muhamed su sasvim obični mladi ljudi i predstavni­ci

 ?? ?? Fokusirani su na drvnu, tekstilnu i industriju metala
Fokusirani su na drvnu, tekstilnu i industriju metala

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina