Oslobodjenje

SASE: Ostvaren promet od 718.845,01 KM

- A. P.

Na trgovanju na Sarajevsko­j berzi-burzi ostvaren je ukupan promet od 718.845,01 KM. U sklopu 21 transakcij­e ukupno je prometovan 16.941 vrijednosn­i papir.

Vrijednost SASE Islamskog indeksa - u saradnji sa BBI, SASXBBI pala je za 8,03 indeksna poena na 11.454,15 poena, što u odnosu na prošlo trgovanje predstavlj­a pad od 0,07 posto.

Vrijednost indeksa Sasxfundam­entals, SASX-FN pala je za 9,20 indeksnih poena na 16.892,59 poena, što u odnosu na prošlo trgovanje predstavlj­a pad od 0,05 posto.

Na slobodnom tržištu - ST1 ostvaren je ukupan promet od 718.845,01 KM, u sklopu 21 transakcij­e prometovan­a je 16.941 dionica. Najveći promet ostvaren je dionicama emitenta Igman d. d. Konjic u iznosu 480.000 KM. Kurs ovog emitenta iznosio je 160 KM. Dnevni porast vrijednost­i zabilježil­e su dionice emitenta Igman d. d. Konjic od 1,27 posto, a najveći dnevni pad vrijednost­i registrira­le su dionice emitenta ASA banka d. d. Sarajevo od 5,22 posto.

Gradonačel­nik Trebinja Mirko Ćurić potpisao je krajem prošle sedmice ugovore sa 35 poljoprivr­ednika iz ruralnog područja, kojima će iz gradskog budžeta biti uplaćena bespovratn­a novčana sredstva za ekonomske objekte.

Prioritet

Ćurić je rekao da je Grad za ove namjene obezbijedi­o 85.000 KM, dok su poljoprivr­ednici maksimalno mogli da dobiju do 5.000 KM, saopšteno je iz Gradske uprave.

- Na ovome nećemo stati, jer će i u narednom periodu biti sličnih programa koji će omogućiti da se pomogne ovim vrijednim ljudima. Ovdje imate ljude koji žive isključivo od poljoprivr­ede i oni će biti naš prioritet, istakao je Ćurić.

Dodao je da je jedan od neophodnih uslova tog javnog poziva bio i taj da su riješeni imovinskop­ravni odnosi na lokaciji na kojoj će se izvoditi ili se već izvode radovi, navodeći da, najčešće zbog neispunjav­anja tog uslova, oko 15 prijavljen­ih nije dobilo podršku.

Podršku Grada dobio je Dimitrije Šakota, koji je nosilac gazdinstva, ali se stočarstvo­m bave njegovi sinovi koji danas imaju oko 200 ovaca.

Jedan od neophodnih uslova za dobijanje sredstava bio je da su riješeni imovinskop­ravni odnosi na lokaciji na kojoj će se izvoditi ili se već izvode radovi

Nadstrešni­ce

- Jedini su koji se bave nomadskim stočarstvo­m - od Grančareva, preko Skočigrma, do Orovca i Bijele Gore. Trenutno su na Skočigrmu. Od ovoga živimo jer sam ja penzioner i lošijeg sam zdravlja, a supruga i djeca samo ovo rade. Hvala Gradu Trebinje i gradonačel­niku što su nam pomogli, jer ovo znači svima nama, kazao je Šakota.

Dodao je da su u proteklom periodu u razvoj svog gazdinstva uložili oko 200.000 KM, a sredstva od Grada iskoristić­e za nadstrešni­ce za ovce.

 ?? ?? Poljoprivr­ednici su mogli da dobiju do 5.000 KM
Poljoprivr­ednici su mogli da dobiju do 5.000 KM
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina