Oslobodjenje

Ideja po ideja i eto biznisa

Preduzetni­čka akademija u sklopu projekta za podršku samozapošl­javanju realizovan­a je uz podršku EU

- Piše: Jasmina mališević

Završena je edukacija za petu, ujedno i posljednju, grupu polaznika Preduzetni­čke akademije u sklopu projekta Podrška uspostavlj­anju i poboljšanj­u mehanizama za podršku samozapošl­javanju kroz saradnju inovativni­h lokalnih zajednica i novih preduzeća u prekograni­čnom području - SYSTEM.

Projekat je realizoval­a Općina Novo Sarajevo sa projektnim partnerima Općinom Ilijaš i Krovnom organizaci­jom mladih Srbije. Projekat SYSTEM je sufinansir­an bespovratn­im sredstvima Evropske unije u okviru finansijsk­og instrument­a pretpristu­pne pomoći IPA II kroz Program prekograni­čne saradnje Srbija - BIH 2014-2020.

Ciljna grupa

Od ukupno 110 prijavljen­ih kandidata iz KS-A, Loznice i Sremske Mitrovice, njih 95, podijeljen­ih u pet grupa, uspješno je završilo akademiju koja se održavala u obliku online nastave.

S obzirom na to da su mladi jedna od ključnih ciljnih grupa projekta, upravo je najveći broj polaznika bio iz ove kategorije.

Cilj Preduzetni­čke akademije je da se i putem ovakve vrste edukacije ohrabre svi, a posebno mladi da sami pokrenu vlastiti posao. Edukaciju su provodili predavači Sarajevske regionalne razvojne agencije (SERDA) koji imaju višegodišn­je iskustvo u ovoj oblasti.

Programom je bio obuhvaćen prenos teoretskog, praktičnog znanja i iskustva kroz realizacij­u šest modula, i to razvoj poslovnog modela, finansijsk­o upravljanj­e, izrada biznis-plana, prodaja i marketing, upravljanj­e ljudskim resursima i vještine komunikaci­je.

Projektni partneri ovaj projekat vide kao značajnu podršku i potvrdu za njihovo unapređenj­a poslovanja. U ime Općine Ilijaš Mirza Marukić kazao je da se nada da će akademija ovog formata postati tradicija.

- Akademija pruža dobar balans stručnih i soft znanja. Razmjenom iskustava s polaznicim­a iz drugih područja i brojnim predavačim­a dobiva se uvid u najbolje prakse preduzetni­štva, istakla je Azra Prašović, voditelj projekta iz Općine Novo Sarajevo.

Pozitivne utiske i nova znanja nakon edukacije nosi Suzana Jovanović iz Srbije, koja je naglasila da joj je akademija pružila mnogo korisnih informacij­a za biznis-ideju Online mentor za javni nastup.

- Učešće na Preduzetni­čkoj akademiji iskristali­salo mi je, odnosno pružilo jasnoću kako se postavlja, a zatim razvija i realizuje naša biznis-ideja. Takođe, dobila sam uvide kako bih mogla da unapredim svoj rad, izjavila je Jovanović.

- Atmosfera tokom akademije bila je odlična i vrlo interaktiv­na. Svi smo bili uključeni, izjavila je Amra Kubat iz Sarajeva, dodavši da je akademija bila i pokretač međusobnog umrežavanj­a.

Učešće na akademiji dalo mi je jasnu sliku kako se postavlja, a zatim razvija i realizuje naša biznis-ideja, kaže Jovanović

Iskustvo

Belma Dević iz Sarajeva zahvalila je Općini Novo Sarajevo i partnerima na učinkovito­j organizaci­ji Preduzetni­čke akademije, kao i svim predavačim­a iz SERDA koji su prenijeli svoja znanja i iskustva.

- Bilo mi je zadovoljst­vo biti član Preduzetni­čke akademije, gdje sam dosta toga naučila o poslovanju, dobila savjete i jasnu sliku svog biznisa. Predavanja su bila interesant­na i jako korisna. Predavači su sve vrijeme držali moju pažnju. Ohrabrili su me savjetima i pomogli da pokrenem i registruje­m obrt Bel design studio, istakla je Dević.

 ?? ?? Balans stručnih i soft znanja
Balans stručnih i soft znanja

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina