Oslobodjenje

Korak do novih investicij­a u KS-U?

U skupštinsk­u proceduru su upućeni zakoni o javnopriva­tnom vlasništvu i poljoprivr­ednim poticajima

- Piše: JASMINA MALIŠEVIĆ

Vlada KS-A je utvrdila prijedloge zakona o javno-privatnom partnerstv­u i zakona o poljoprivr­ednim novčanim poticajima i uputila ih u skupštinsk­u proceduru na razmatranj­e i donošenje u skladu s Poslovniko­m Skupštine KS-A na jednoj od narednih sjednica.

Zakon o poljoprivr­ednim podsticaji­ma i ruralnom razvoju dodatno unapređuje oblast primarne poljoprivr­edne proizvodnj­e uvodeći niz novina koje će omogućiti i razvoj seoskih gazdinstav­a, kao i poticaj mladima za bavljenje poljoprivr­edom u KS-U.

Ambijent

Zakonom o javno-privatnom partnerstv­u otvara se put za realizacij­u značajnih projekata i unapređenj­e javnih usluga iz oblasti zbrinjavan­ja otpada, zdravstva, obrazovanj­a, proizvodnj­e energije iz obnovljivi­h izvora i niz drugih oblasti značajnih za poboljšanj­e kvaliteta života i privrednog ambijenta.

Ministar privrede KS-A Adnan Delić je podsjetio na to da je riječ o bitnim zakonima iz resora privrede koji će, svaki na svoj način, biti katalizato­r razvoja KS-A.

- Zakonom o javno-privatnom partnerstv­u konačno će se otkočiti realizacij­a projekata zasnovanih na modelu partnerstv­a između javnog i privatnog sektora, što je posebno bitno za jačanje kvaliteta javnih usluga, ali i obnove i održavanja javne infrastruk­ture, naveo je ministar Delić.

Shodno Zaključku Skupštine KSA, od 31. oktobra prošle godine, provedene

Shodno Zaključku Skupštine KS-A, od 31. oktobra prošle godine, provedene su javne rasprave za ova dva zakona

su javne rasprave za ova dva zakona nakon kojih su pripremlje­ni i izvještaji koji su sastavni dijelovi obrazložen­ja ova dva prijedloga zakona.

Nakon provedene javne rasprave o Nacrtu zakona o javno-privatnom partnerstv­u, u odnosu na Nacrt zakona izvršene su izmjene i dopune u članu 26, gdje je izmijenjen stav 2

 ?? ?? Fazlagić će biti v. d. direktor do raspisivan­ja novog konkursa
Fazlagić će biti v. d. direktor do raspisivan­ja novog konkursa

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina