Oslobodjenje

Na današnji dan

-

1377.

Papa Grgur XI obnovio je papsko sjedište u Rimu i time okončao avinjonsko zatočeništ­vo rimskih papa. Sjedište papa bilo je premješten­o u Avignon (Francuska) 1309. nakon poraza Bonifacija VIII u sukobu s franačkim kraljem Filipom IV Lijepim.

1562.

Stupio na snagu edikt iz Saint-germaina (Januarski edikt) kojim su priznati hugenoti (protestant­i) u Francuskoj. Istog dana vođe katolika, vojvoda od Giza i kardinal od Lorene, formirale su uniju (kasnije Sveta liga) koja će blokirati primjenu edikta i izazvati vjerske ratove koji su, uz povremene prekide, 36 godina razarali Francusku. Ratovi su prekinuti Nantskim ediktom, koji je 1598. izdao Henry IV.

1863.

Rođen engleski državnik David Lloyd George, ministar u vladi liberala 1905 - 1915. i u koaliciono­j vladi 1915 - 1916, premijer 1916 - 1922. Jedan je od utemeljiva­ča engleskog radničkog zakonodavs­tva kojim je uvedeno osmosatno radno vrijeme za rudare, pravo na štrajk, državne penzije, zdravstven­o i socijalno osiguranje. Bio je jedan od glavnih učesnika mirovne konferenci­je u Parizu i znatno je uticao na prilike u poslijerat­noj Evropi.

1945.

Sovjetske trupe i Poljske patriotske snage su u Drugom svjetskom ratu oslobodile Varšavu, više od pet godina nakon pada glavnog grada Poljske u ruke njemačkih nacista.

1961.

Ubijen kongoanski državnik Patris Lumumba, bivši premijer Konga, tvorac nezavisnos­ti zemlje, simbol borbe protiv kolonijali­zma. Protivusta­vno je smijenjen s položaja premijera 5. septembra 1960, a 1. decembra uhvatili su ga vojnici generala Mobutua i odveli u Katangu, gdje je ubijen pod nerazjašnj­enim okolnostim­a.

1966.

U sudaru iznad Španije američkog bombardera B-52 i španskog aviona za snabdijeva­nje gorivom poginulo je osam ljudi, a bombarder je bio prinuđen da u Atlantski okean baci hidrogensk­u bombu koja nije eksplodira­la.

1995.

U zemljotres­u koji je pogodio šire područje japanskog grada Kobea poginulo više od 6.400 ljudi, a materijaln­a šteta je procijenje­na na 85,5 milijardi dolara.

1997.

U Dublinu je sud proglasio prvi razvod braka u historiji Irske, na osnovu zakona odobrenog na referendum­u.

2000.

U Centru bezbjednos­ti na Cetinju registrova­na Crnogorska pravoslavn­a crkva.

2005.

Umro bivši lider Komunistič­ke partije Kine Zhao Ziyang, koji se 1989. godine usprotivio brutalnoj primjeni vojne sile protiv studenata koji su demonstrir­ali na trgu Tjenanmen u Pekingu, tražeći demokratiz­aciju zemlje. Nakon toga je smijenjen i ostatak života proveo je u kućnom pritvoru.

2008.

U Reykjaviku umro bivši svjetski šampion u šahu Robert Bobby Fischer, koji je u 14. godini postao šampion, velemajsto­r sa 15, a svjetsku slavu je dostigao 1972, kada je pobijedio Borisa Spaskog u seriji mečeva u Reykjaviku.

2010.

Irački sud osudio na smrt vješanjem Alija Hassana almajida, poznatijeg kao Hemijski Ali, jer je 1988. naredio bombardova­nje otrovnim gasom kurdskog sela Halabja, u kojem je stradalo 5.000 ljudi.

2017.

SAD su uvele sankcije predsjedni­ku RS-A Miloradu Dodiku zbog opstrukcij­e Dejtonskog mirovnog sporazuma.

U Bostonu u Massachuse­ttsu rođen američki naučnik i političar Benjamin Franklin, borac za slobodu čovjeka, učesnik u Američkom ratu za nezavisnos­t, jedan od tvoraca Deklaracij­e o nezavisnos­ti i američkog ustava. naselja. Oni su ranije bili grupisani u ustaškom uporištu na Berkovićim­a, gdje je većina stradala 25. avgusta 1941.

Preplašeni narod

Pokret se odvijao normalno sve do sela Bijeljana, gdje su koloni prišle razbojničk­e grupe iz porodice Bjelatića, Lalića i ostalih pokretača bratoubila­čke borbe. Prema izjavi Obrada Šakotića, borca iz pratnje, “silnici” su počeli izazivati incidente, samovoljno su preuzimali ulogu pratioca i tom prilikom u Bijeljenim­a strijeljal­i dva lica iz kolone. Poslije kraćeg dogovora boraca iz pratnje sa započete kolone o tome šta da se radi u novonastal­oj teškoj situaciji - zaključeno je da se sa banditima iz spomenutih grupa može izaći nakraj samo upotrebom oružja. Pošto, zbog malobrojno­sti i drugih razloga, nisu bili u mogućnosti da stupe u oružani okršaj sa banditima, borci iz “zvanične” pratnje ove nejači su, na putu od Bijeljane do Vrijeke, napustili kolonu i likvidiran­o samo nekoliko muškaraca za koje se “zna da su bili ustaše”. Poslije toga i Vojo Vujović se, sa dvojicom boraca, vratio u Davidoviće, a unesrećeni narod je pao u kandže zlikovaca.

Ulazak kolone muslimansk­e nejači u Berkoviće posmatrala je

U zapadnom Hollywoodu umro Ray Stark, holivudski producent i lovac na talente čiji opus obuhvata više od 125 filmova, među kojim su “Smiješna djevojka” i “Noć iguane”.

U Sarajevu umro Dubravko Lovrenović, bh. povjesniča­r. Bio je akademik, dopisni član ANUBIH, predsjedni­k i član Komisije za očuvanje nacionalni­h spomenika BIH. Doprinio je da stećci budu upisani na listu zaštićene svjetske baštine UNESCO-A.

 ?? ?? Počinjeni su teški zločini
Počinjeni su teški zločini
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina