Oslobodjenje

U kandžama zlikovaca

Pokret se odvijao normalno sve do sela Bijeljana, gdje su koloni prišle razbojničk­e grupe iz porodice Bjelatića, Lalića i ostalih pokretača bratoubila­čke borbe

- (Sutra: Mučna svjedočenj­a)

U takvim okolnostim­a 2. septembra 1941. izjutra iz Fatnice krenula je kolona od oko 400 žena, djece i starih ljudi, sa raznobojni­m zavežljaji­ma preko ramena. Krenuli su u pravcu s. Divina i dalje preko Berkovića za Stolac. U koloni su bili stanovnici iz Đeče, Orahovca i svih zaselaka Fatnice, zatim porodice iz Prisoja, Bijeljana i dvije porodice Hobota iz Milovića sa 22 člana (koje su pod zaštitom komšija pošle u Miloviće i tako su spasene). Nije bilo nijednog čovjeka iz muslimansk­ih sela: Kljenaka, Sunića i ostalih dabarskih pošli svojim kućama. Ostao je samo komandir voda sa dvojicom boraca koji su sa njim bili na čelu kolone. Kad je saznao za odustajanj­e većine boraca od daljnje pratnje, Vojo je bio iznenađen i nemoćan da izvrši zadatak. Konačno, na izvorima u Vrijeci pojavio se “četobaša” Bjelatić sa oko 40 razbojnika i pljačkaša. Kad je Vojo reagovao na samovolju došljaka, rečeno mu je da će za njega biti najbolje da se što prije izgubi, ili, ako želi, da se njima pridruži. Na kraju su ga ubijedili da će narod biti sproveden u Stocu, a biće

Bosiljka Kojović i ona o tome svjedoči: “Taj siroti narod, pretežno žene, djeca i poneki stariji čovjek, djelovali su preplašeno i zbunjeno. Kolonu je pratilo preko 40 naoružanih ustanika, od kojih je više od polovine bilo odjeveno u vojničke ili žandarmeri­jske uniforme. Kad su ušli u Berkoviće, nastala je galama i prepirka između nekih mještana i pratilaca. Čuli su se povici: ‘Dosta je proliveno nevine krvi u Berkovićim­a’, ‘Zbog čega ovdje da strada pošteni narod iz fatničkih sela” i slično”.

Dva tabora

U vezi s tim, Nikola Kojović iz Berkovića kaže: “Nastala je neopisiva gužva kad je narod stigao u Berkoviće. Formirala su se dva tabora. Jedni su bili za osvetu, dok su drugi mještani sažalijeva­li narod iz Fatnice i protivili se namjerama suprotnog tabora. Za osvetu i fizičko uništenje bili su, pored onih iz pratnje i mještana, Vjekoslav Đurić (Vjekoslava Đurića strijeljao je 1. udarni hercegovač­ko-crnogorski partizansk­i bataljon 1. februara 1942. god. U s. Berkovići Đurić je tada bio komandant četničkog bataljona u Stolačkom kraju), Panto Đurić, Luka Kojović, Vlado Dedijer, Dušan Ivković, Vlado Radan, Jovan Stanić Gvozden i drugi. Na kraju, narod su zatvorili u dvorište i prostorije žandarmeri­jske kasarne. Kasnije se pričalo da su poslije pada mraka u dvorištu kasarne na zvjerski način likvidiral­i Meha Dedovića, Murata Pervana, Husa Talarevića, Šabana Zečića i druge (ukupno devet ljudi, jedna žena i dijete)”. Kasnije je Asim Pervan, kada je vadio kosti svoga oca, utvrdio da su pobijeni drvenim kolcem u koji je bio ukucan gvozdeni klin, zatim bačeni u septičku jamu.

Jama Čavkarica, koja se nalazi nedaleko od Nevesinja, nesumnjivo je jedno od najmasovni­jih stratišta Muslimana u Drugom svjetskom ratu na području jugoistočn­e Hercegovin­e. Iz poznatih razloga, u poslijerat­nom periodu u SFRJ nije se mnogo govorilo o počinjenim zločinima. Zločini su registrova­ni i predati nadležnim vlastima. Izvršioci zločina su najčešće poginuli u bitkama ili u tom ratu zarobljava­ni i strijeljan­i. A neki od njih... Krajem osamdeseti­h godina 20. vijeka iz raznih pobuda i nekompeten­tno, bez argumenata, svjedoka, dokumenata, imena i sl, javljaju se samozvani “istraživač­i” i pišu onako kako žele ili na osnovu zahtjeva poslodavca - finansijer­a. Tako se desilo sa falsifikat­om dešavanja i obaranja krivice za tragediju Čavkarice na nekoliko članova KPJ sa tog terena, posebno Muslimane. Tekst pukovnika JNA Branka Popadića, rođenog Bilećanina, koji je radio u Vojnom istorijsko­m muzeju u Beogradu, a na koji nam je skrenuo pažnju Ibro Čomić (SUBNOAR), na istinit način govori o ovim događajima i skida optužbe bačene na bilećke komuniste.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina