Oslobodjenje

Kralj fudbala, ljubavi i mira

- NOVI MAGAZIN, BEOGRAD

Edson Arantes do Nascimento Pele (1940 - 2022): Samo je on uspio da tri puta kao fudbaler stigne do titule prvaka svijeta (1958, 1962, 1970). Bio je istinska veličina.

Sada kada je nestao s lica zemlje, ostavio je niz lijepih uspomena

Nikada ovaj svet nije bio tako jedinstven i iskren u tuzi kao onog četvrtka uveče kada je u Sao Paolu u 83. godini preminuo Edson Arantes do Nascimento Pele, legendarni fudbaler i reprezenta­tivac Brazila. To nije slikovita fraza, već činjenica. Samo je on uspeo da tri puta kao fudbaler stigne do titule prvaka sveta (1958, 1962, 1970). Bio je istinska veličina. Sada kada je nestao sa lica zemlje, ostavio je niz lepih uspomena.

Svako fudbalsko doba je imalo svog najboljeg igrača “svih vremena”. On je bio prvi za kojeg su tako govorili, a veliki broj ih još tvrdi da ga niko nikada nije nadmašio. Spektakula­rni golovi su ga načinili zvezdom gde god je igrao i svuda je dočekivan ovacijama. Zbog njegove igre su se privremeno obustavlja­li ratovi.

KAO VAZDUH: Daleke 1967. godine kada je Santos igrao u Nigeriji, na dva dana je prekinut građanski rat kako bi se omogućilo što većem broju vojnika i građana da gledaju Peleovu igru, a zatim su se vratili u rovove i nastavili da pucaju. Tih 48 sati su u istoriji poznati kao vreme kada je “Santos zaustavio rat”. Zato nije ni čudo što je 1978. dobio i Međunarodn­u nagradu za mir.

”Kada sam bio dete, moj otac Dondinho me je naučio da je fudbal instrument za dobra dela. Naučio me je tu lekciju kada me video da driblam slabijeg od sebe bez ikakve potrebe i zamolio me da uvek poštujem svoje rivale. Uzeo sam to za život, uvek koristeći svoj talenat za ljubav i mir. Uvek sam pokušavao da pošaljem ovu poruku, kao fudbaler i kao čovek”, pričao je Pele po završetku igračke karijere.

Fudbal je za Pelea bio što i vazduh. Odlično su ga upamtili i u nekadašnjo­j Jugoslavij­i pošto je 1969. godine sa Santosom gostovao u Beogradu, Kragujevcu, Sarajevu i Zagrebu. Stariji Beograđani čak tvrde da je utakmica Crvena zvezda - Santos (3:3), koja je odigrana na

Marakani, najlepša koja je ikada viđena u glavnom gradu Srbije. Dvojica poznatih sportskih novinara Toma Todorović iz Niša i Dejan Stevović iz Beograda su ovih dana priznala da su se kao deca “zaljubila” u fudbal kada su gledala brazilskog asa. Jednom rečju, bio je lepak za široke narodne mase na celoj planeti, a njegovi potezi inspiracij­a i domaći zadatak za nadolazeće generacije.

VIŠE OD SPORTA: Do njegove pojave fudbal je bio samo sport. Posle pojave Pelea usledila je revolucija. Kažu da je umetnost ono što traje i postaje večnost, a on je upravo tako igrao. Uradio je sve što može da se uradi u jednoj blistavojk­arijeri.nemanijedn­efintena terenu koju izvode današnji fudbaleri koju Pele nije ekskluzivn­o izvodio pre više od pola veka. Pre njega, broj deset je bio kao i svaki drugi. Od Pelea ta numera je namenjena samo za odabrane. Posle su je nosili Maradona, Platini, Zidane, Messi...

Na Svjetskom prvenstvu Pele je debitovao 1958. godine u Švedskoj kao maloljetni­k. Brazil je tada osvojio prvu titulu prvaka svijeta. Prvi put je zatresao mrežu u duelu s Velsom kada je imao 17 godina i 239 dana

Nekada je fudbalska reprezenta­cija Jugoslavij­e uživala ogromni ugled u svetu. Zbog tehnički doterane igre, “plavi” su bili poznati kao “evropski Brazilci”. Zbog te činjenice su Pele lično i Fudbalski savez Brazila insistiral­i na tome da na

 ?? / EPA ?? Tottenham i Aston Villa odali su mu počast Londonu 1. januara 2023.
/ EPA Tottenham i Aston Villa odali su mu počast Londonu 1. januara 2023.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina