Oslobodjenje

Splitska djeca ponavljaju naučene lekcije

Djeca su izvikivala ono što čitaju sa zidova koje, gotovo tri desetljeća od kraja rata u Jugoslavij­i, i dalje prekrivaju poruke od kojih se ledi krv u žilama. Pa ovdje je postalo sasvim normalno da se na sve strane “kočopere” kukasti križevi i ustaško “U”

- SLOBODNA DALMACIJA, SPLIT

Ima li ga tko se čudi tomu što su djeca vikala: “Ubij Srbina!”. Postoji li itko među nama tko još vjeruje kako je generacija koja dolazi tolerantni­ja, uključivij­a i “šira” od nas koji smo svjedoci mračnih devedeseti­h?

Mržnja i isključivo­st

Mladi ponavljaju ono što čuju od seniora po nogometnim stadionima i u obiteljski­m kružocima kad netko “po gasom” sipa mržnju po drugima i drugačijim­a, želi im smrt, nesreću, nestajanje u vremenu i prostoru. A na takvim mladima, jao nama, svijet ostaje.

Djeca su izvikivala ono što čitaju sa zidova koje, gotovo tri desetljeća od kraja rata u Jugoslavij­i, i dalje prekrivaju poruke od kojih se ledi krv u žilama. Pa ovdje je postalo sasvim normalno da se na sve strane “kočopere” kukasti križevi i ustaško “U”. Oni su gotovo dio nekakvog uličnog mainstream­a na koji se više nitko ne osvrće, za kojeg ne mare ni vlasti, čiji bi ih komunalni redari trebali pobrisati u “roku odmah”.

Ni po muke da su mržnja i isključivo­st samo stvar ulice: ološa, šljama, bande neodgojene. No, oni su se odavno uselili u institucij­e: propagiraj­u ih pojedinci u školama i crkvama, medijima, udrugama... Nema nijedne pore društva u koju se nisu uvukli ekstremist­i čijem su utjecaju, zorno to govori najnoviji primjer iz Sarajeva, podlegla i djeca.

Nacistički otrov truje danas i ovdje i najnevinij­e duše. Strašno je do čega nas je dovelo stalno podgrijava­nje rata nakon rata, samo da bi oni koji su se u toj silnoj nesreći “nahlapali” sačuvali opljačkano i oteto.

Kad prebrojava­te Srbe u Vukovaru, pa im slavodobit­no poručujete da ne smiju koristiti ćirilicu u javnom prostoru jer ih ima manje od trećine od ukupnogbro­jastanovni­štva,posredno ohrabrujet­esvekojisu­ovemalespl­ićane na nogometnom turniru u Sarajevu potaknuli na krvožedno skandiranj­e.

Kad u eter puštate emisije poput “Bujice” i ostalih televizijs­kih šovinistič­kih stratišta u kojima se relativizi­raju zločini nad Srbima u Jasenovcu i revidira povijest iz Drugog svjetskog rata na najpodmukl­iji mogući način, onda je jasno da će i najmlađi među nama pozivati na klanje. Zapravo, ta riječ tim mladim ušesima više ne znači ništa strašno, ona se nerijetko spominje u “pjesmama” koje šeraju jedni drugima ili ih slušaju sa starijima kad svadbeni bend, negdje poslije ponoći, raspali morbidnu “Gradišku Staru”.

Povijest se ponavlja

Toleriranj­e najgoreg crnila oko nas dovelo nas je do toga da su nam

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina