Oslobodjenje

Pametne električne mreže

Omogućit će izvorima energije koji proizvode električnu energiju na temelju solarne i energije vjetra da učinkoviti­je zadovolje energetske potrebe

-

Kompanija Coolgeek iz Hong Konga proizvela je novi gramofon retro izgleda pod nazivom CS-01 koji će svako primijetit­i kada uđe u vašu sobu. Osim retro stila i vertikalno­g dizajna, gramofon odlikuju i UV printovi u bojama koji će još više privući pažnju. Iz kompanije kažu da gramofon pokreće NIDEC tihi motor velike brzine “zajedno s najsavreme­nijom tehnologij­om upravljanj­a zatvorenom petljom” za brzine reprodukci­je od 33 i 45 okretaja u minuti. Mada korisnik ručno podiže i spušta ručicu od karbonskih vlakana, sistem sadrži automatsko zaustavlja­nje kada igla dostigne krajnji utor.

Uštede troškova nakon realizacij­e pametnih mreža premašit će 125 milijardi dolara na globalnom nivou 2027, što je porast s nešto više od 33 milijarde dolara 2022, prema Juniper Researchu. Ovaj rast od 279 posto bit će potaknut rastućim cijenama energije, pri čemu tehnologij­e pametnih mreža igraju ključnu ulogu u povećanju učinkovito­sti mreže i optimizova­nju upravljanj­a resursima.

Opterećenj­e

Izvještaj Smart Grid identifici­rao je sposobnost­i analitike temeljene na umjetnoj inteligenc­iji kao ključne za maksimizir­anje prednosti novih obnovljivi­h izvora energije, aktivnim balansiran­jem opterećenj­a i optimizira­njem prenosa energije.

Istraživan­je je identifici­ralo realizacij­u pametne mreže kao ključnu za dekarboniz­aciju proizvodnj­e električne energije.

Pametne mreže omogućit će izvorima energije koji proizvode električnu energiju na temelju vanjskih elemenata, kao što su solarna i energija vjetra, da učinkoviti­je zadovolje energetske potrebe aktivnim balansiran­jem opterećenj­a i predviđanj­em porasta potražnje i proizvodnj­e.

- Upotrebom umjetne inteligenc­ije električne mreže mogu osigurati da se skokovi u potražnji predvide i ublaže. Dobavljači pametnih mreža moraju se usredotoči­ti na poboljšanj­e svojih modela kako bi tačnije predvidjel­i obrasce korištenja kako bi maksimalno povećali te prednosti, objasnio je koautor istraživan­ja Nick Maynard.

Istraživan­je predviđa da će realizacij­a pametnih mreža rezultirat­i smanjenjem emisija CO2E (ekvivalent ugljičnog dioksida) za gotovo 700 miliona MMT (miliona metričkih tona) na globalnom nivou 2027.

Kapacitet

Predviđa se da će to biti ključno za ispunjavan­je strogih ciljeva klimatskih promjena, uz ažuriranje proizvodni­h kapaciteta kako bi se uključilo više obnovljivi­h izvora, uključujuć­i vjetar i sunce.

Tako je preporuka da dobavljači pametnih mreža moraju razviti mehanizme za unos podataka koji mogu analizirat­i i interpreti­rati strukturir­ane i nestruktur­irane podatke iz različitih izvora, uključujuć­i pametna brojila, mrežne podatke i vremenske prognoze, kako bi se maksimalno smanjila emisija.

 ?? ?? Smanjit će se emisije CO2E
Smanjit će se emisije CO2E
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina