Oslobodjenje

Mjesečno više uštede

Prije nego što počnete racionalno da koristite vodu, očistite bojler od kamenca, jer ćete smanjiti i račune

-

Recept

Ukoliko se budete pridržaval­i sljedećih savjeta, ne samo da ćete smanjiti mjesečni račun za vodu već ćete doprinijet­i njenoj uštedi. Koliko god da vam sljedeći savjeti djeluju smiješno, primijetić­ete da njihovom primjenom na mjesečnom nivou možete uštedjeti nekoliko stotina litara vode. Često se dešava da stigne veliki račun za vodu, a čini vam se da niste toliko potrošili. Prije nego što odlučite da reklamirat­e račun, savjet je da provjerite da negdje nije pukla vodovodna cijev. Nakon lociranja mjesta gdje curi voda, majstor će zamijeniti dio cijevi i sanirati problem. Kada ste sanirali kvar, vrijeme je da naučite racionalno da trošite vodu.

Naizgled mala ušteda drastično umanjuje račun. Prije nego što počnete racionalno da koristite vodu, obavezno očistite bojler od kamenca, jer ćete time istovremen­o smanjiti i račun za struju, a to je jedan od načina da vam kućni uređaji duže traju. Ukoliko suđe perete ručno, zaustavite mlaz vode dok trljate spužvom. Također, možete sudoperu napuniti vodom i u njoj prati posuđe, a zatim ih mlazom vode isprati. Na ovaj način možete uštedjeti desetine litara vode prilikom samo jednog pranja suđa. Ako koristite mašinu za pranje suđa, uključujte je isključivo kada je puna, jer ćete ostvariti uštedu ne samo vode već i struje. Ukoliko tek planirate da kupite mašinu za pranje posuđa, izaberite modele koji su kreirani tako da forsiraju uštedu vode.

Prilikom pranja zuba ili ruku svi potrošimo mnogo više vode nego što nam je potrebno. Ako zaustavite mlaz vode dok trljate ruke sapunom, možete uštedjeti čak do dvije litre vode prilikom jednog pranja ruku. Ako pomnožite ovu količinu vode sa brojem ukućana, a potom s brojem pranja ruku tokom samo jednog dana, shvatićete koliko dnevno bespotrebn­o vode potrošimo. A to nam uvećava račun za vodu.

Tokom brijanja po potrebi puštate i zaustavlja­te mlaz vode, jer ćete uštedjeti 10 litara. Ovo se odnosi na mušku populaciju i brijanje brade. Pripadnice nježnijeg spola koje umjesto depilacije same briju noge potroše neuporediv­o veću količinu vode. Uvijek izaberite tuširanje umjesto klasičnog punjenja kade, jer ćete tako samo po jednom tuširanju uštedjeti veoma mnogo vode.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina