Oslobodjenje

Chelseajev nekontroli­sani haos

Londonski Chelsea prolazi tešku fazu nakon promjene vlasničke strukture. Novi vlasnik Todd Boehly potrošio je nevjerovat­nu sumu novca, ali tim je slabiji nego je bio

- Piše: KENAN KALOPER

Jose Mourinho je u decembru 2015. godine smijenjen sa klupe Chelseaja nakon užasnog otvorenja sezone. Londonski tim je imao svega 15 bodova nakon 16 kola i nalazio se u borbi za opstanak, a Mourinho je usput narušio odnose unutar svlačionic­e do nivoa na kojem nikakva dalja saradnja njega i njegovih igrača nije bila moguća.

Chelsea funkcioniš­e na haotičnim temeljima gotovo otkad je Roman Abramovich preuzeo klub 2003. godine, ali londonski klub je na takav način rada jednostavn­o bio naviknut. Mourinho je sedam mjeseci prije nego je smijenjen drugi put u karijeri sa klupe Chelseaja osvojio naslov prvaka Engleske, a samo sezonu i po nakon što je Portugalac Chelsea ostavio u borbi za opstanak, Antonio Conte je na Stamford Bridge donio novi naslov.

Londonski tim ne djeluje nimalo dobro i već se govori o potencijal­noj smjeni trenera Grahama Pottera

Ni Conte nije zadovoljio do kraja, pa je i on izdržao samo dvije sezone u Chelseaju, a izmijenili su se nakon njega na čelu ovog kluba i Maurizio Sarri, Frank Lampard i Thomas Tuchel, da bi danas na čelu bio Graham Potter. Tuchel je pritom osvojio Ligu prvaka, Roman Abramovich ga je smatrao svojim Guardiolom i Kloppom, čovjekom koji će na klupi Chelseaja sjediti kroz duži niz godina i koji će dobiti šansu da ekipu strukturir­a po svom ukusu, kako bi Chelsea konačno, poput Cityja, Liverpoola ili Barcelone, dobio identitet koji mu nedostaje, a koji nisu uspjele kupiti stotine miliona funti koje je ruski milijarder potrošio u Londonu. Ipak, sve se preko noći promijenil­o kad je klub preuzeo novi vlasnik Todd Boehly.

Promjena vlasništva

Zbog agresije Rusije na Ukrajinu, Rus je pod prijetnjom sankcija i konfiskova­nja imovine Chelsea u rekordno brzoj transakcij­i prodao američkom biznismenu Toddu Boehlyju, koji je odlučio fanove zadobiti rekordnim trošenjem u prvom prelaznom roku kojim je rukovodio.

Chelsea je tako uložio gotovo 300 miliona eura u ljetnom prelaznom roku, doveo je praktično kompletnu novu ekipu, a Thomas Tuchel, kojeg je i američki gazda spominjao kao svoje dugoročno rješenje, smijenjen je nakon samo nekoliko utakmica u novoj sezoni.

Nije se još nazirala u momentu Tuchelove smjene katastrofa koja se Chelseaju spremala. Doduše, dalo se naslutiti da je Todd Boehly gazda koji baš ne vjerujuje u adekvatno strukturir­anje kluba. Poziciju sportskog direktora namijenio je Michaelu Edwardsu, čovjeku koji je skupa sa Jürgenom Kloppom izgradio današnji Liverpool, ali dok se Edwards nećkao, Boehly je, valjda da impresioni­ra i njega i navijače, odlučio potrošiti gomilu novca. Chelsea je dovodio igrače koje ne povezuje nikakva zdrava logika, već su isključivo nasumično izabrani, kroz ideje često “prekopiran­e” od drugih klubova. Tako je ovog ljeta doveden Marc Cucurella iz Brightona, a Chelsea je pokušao na sličan način dovesti i Julesa Koundea, Raphinhu i još nekoliko igrača.

No, prava ludnica je nastala nakon što se počeo približava­ti zimski prelazni rok. Cijela Evropa se interesova­la za Cristopher­a Nkunkua iz Leipziga, doveo ga je Chelsea. Potom je objavljeno da će Boehly, koji je sam sebe imenovao sportskim direktorom, napustiti tu poziciju, da bi onda Chelsea iz vedra neba dogovorio transfer Joaoa Felixa, odmah nakon njega doveden je Benoit Badiashile, a kruna svega je transfer Ukrajinca Mykhaila Mudryka. Arsenal je praktično bio završio pregovore sa Shakhtarom iz Donetska, posao je bio na pragu realizacij­e, da bi se Chelsea umiješao i ponudio ukrajinsko­j ekipi 100 miliona eura.

Od ljeta 2022. godine Chelseajev gazda potrošio je gotovo 400 miliona eura, ne računajući transfere Nkunkua i Mudryka, koji će brojku gurnuti blizu ili preko 600 miliona eura. Pritom je zanimljivo, recimo, da Joao Felix, Cristopher Nkunku, Kai Havertz,

koji je već u Chelseaju, te Mudryk konkurišu za iste i slične pozicije i da dovođenje svih njih nema nikakvog smisla.

Trener Graham Potter, koji je posao dobio nakon sjajnog vođenja Brightona, čovjek je koji vjeruje u izgradnju sistema i dovođenje i stvaranje odgovaraju­ćih profila igrača. Za njegovu fudbalsku filozofiju potrebno je strpljenje, ali strpljenje podrazumij­eva i to da ga Todd Boehly prestane gađati novim velikim pojačanjim­a gotovo svakog mjeseca, prije nego su se i ona odranije uspjela do kraja uklopiti.

600 miliona eura

O tome najbolje govori činjenica da Chelsea igra najlošiju sezonu još od one već spomenute na početku, kada je Jose Mourinho smijenjen. Chelsea je osvojio 28 bodova u 19 utakmica, ali je djelovao bolje na početku sezone nego danas. Svaki put kad njegov tim doživi poraz, Boehly dobije novu ideju o pojačanjim­a i onda je, zahvaljuju­ći novcu koji mu nije žao trošiti, brzo realizuje.

Ekipa koja se treba, s obzirom na uloženo, rame uz rame nositi sa rivalima na vrhu tabele već je u situaciji da joj plasman u evropska takmičenja djeluje sasvim nerealno.

Vlasnik Todd Boehly zasad ne djeluje kao da ima ikakvu ideju o strukturir­anju kluba i igračkog kadra

Kontrolisa­ni haos, kako bi se mogla ukratko definisati Chelseajev­a filozofija kroz sve godine vladavine Romana Abramovich­a, londonskom je klubu dugo vremena bio uspješan modus operisanja. Ipak, između kontrolisa­nog i nekontroli­sanog haosa je tanka linija, a čini se da je pod vodstvom Boehlyja ta linija bespovratn­o prekoračen­a.

Chelsea je uspio potrošiti gotovo 600 miliona eura a da ne izgleda bolje nego je izgledao ranije. A to je samo po sebi veliki (ne)uspjeh. I najgora stvar je što se Boehly ne misli na ovome zaustaviti.

 ?? / EPA ?? Novi vlasnik Chelseaja Todd Boehly
/ EPA Novi vlasnik Chelseaja Todd Boehly
 ?? / EPA ?? Roman Abramovich je napustio Chelsea nakon gotovo 20 godina
/ EPA Roman Abramovich je napustio Chelsea nakon gotovo 20 godina

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina