Oslobodjenje

Nadal pobjedom krenuo u odbranu naslova Posljednje vijesti

Prvi nosilac Australian Opena prošao je teže nego što se očekivalo svoju prvu prepreku, Britanca Drapera, sa 3:1 u setovima

- Piše: ZLATKO ŠARIĆ J. T.

Prvi teniski Grand Slam turnir u sezoni Australian Open počeo je u Melbourneu. Na terenu se već prvog dana pojavio prošlogodi­šnji osvajač Rafael Nadal, koji je i prvi nosilac turnira.

Španac nije baš najbolje krenuo u sezonu, ne osjeća se 100 posto spreman, no ipak je uz dosta muke prošao u 2. kolo savladavši Britanca Jacka Drapera 7:5, 2:6, 6:4, 6:1.

Novi početak

Nakon meča Nadal je bio sretan jer smatra da je imao jednog od najtežih protivnika u 1. kolu.

- Sretan sam što sam opet ovdje. Ovo mi je 19. sezona kao profesiona­lca i zadovoljan sam zbog toga. Novi početak, drago mi je što sam se vratio u Rod Lever Arenu pobjedom, budući da nekoliko prethodnih mjeseci nije bilo nimalo lako za mene. Prošla godina je bila jedna od najemocion­alnijih kada su u pitanju turniri, tu nema nikakve dileme. To je prošlost, idemo dalje, treba da nastavimo da radimo, rekao je Nadal.

Iako je svjestan da njegova igra još nije na potrebnom nivou za veliki rezultat, smatra da je na dobrom putu.

Zajedno s porodicom

- Ako gledamo iz perspektiv­e svega kroz šta sam prošao posljednji­h šest mjeseci, to je pozitivan start. Igrao sam protiv jednog od najkomplik­ovanijih, najtežih mogućih protivnika u prvoj rundi, ima snagu, misli, sjajna je budućnost pred njim, pohvalio je Nadal Drapera.

Činjenica da je postao otac svakako je utjecala na njega.

- Kao i svima, roditeljst­vo je i meni promijenil­o život. To je jedna od najljepših stvari u životu, tako da uživam u tim novim momentima. Srećan sam i zadovoljan što su sa mnom ovdje u Australiji. To mi pomaže da nastavim da igram tenis u ovoj fazi karijere. Nije lako podnijeti mjesec dana van kuće kada si otac, dodao je Nadal.

Njegov naredni protivnik je Amerikanac Mackenzie Mcdonald, koji je izbacio sunarodnja­ka Brandona Nakashimu

Iz turnira je ispao 21. nosilac, Hrvat Borna Ćorić, kojeg je s 3:0 u setovima savladao Čeh Jiri Lehecka.

Prva teniserka svijeta, Poljakinja Iga Swiatek plasirala se u drugo kolo savladavši Njemicu Julie Niemeyer sa 6:4, 7:5. Swiatek se mučila protiv 69. tenisačice svijeta, ali je nakon dva sata igre ipak uspjela proći. Poljakinja će u 2. kolu igrati protiv Camile Osorio (Kolumbija).

U saobraćajn­oj nesreći

koja se dogodila sinoć u banjalučko­m naselju Pavlovac povrijeđen­e su četiri osobe od kojih su dvije maloljetne. Do nesreće je došlo kada je automobil marke Peugeot udario u dva maloljetna pješaka koja su u tom trenutku prelazila cestu, a povrijeđen­i su i vozač i suvozač.

Šest osoba je

ubijeno iz vatrenog oružja u jednoj kući u centralnoj Kalifornij­i. Vlasti vjeruju da su najmanje dvojica napadača u bjekstvu te da su u ovaj slučaj uključene bande.

Prva teniserka svijeta, Poljakinja Iga Swiatek savladala je Njemicu Julie Niemeyer sa 6:4, 7:5

Novi zemljotres jačine

3,8 stepeni po Rihteru pogodio je Albaniju. Epicentar potresa bio je 20 kilometara sjeveroist­očno od Tirane.

Trijumf Graneruda

Norvežanin Halvor Egner Granerud pobjednik je takmičenja za Svjetski kup skijaša skakača održanog u poljskim Zakopanima. Granerud je do uspjeha stigao sa 287,7 bodova, odnosno skokovima od 129,0 i 141,0 metara. Drugo mjesto zauzeo je domaći predstavni­k Dawid Kubacki, koji je bio drugi i na novogodišn­joj turneji. Za Granerudom je zaostao 1,1 bod sa skokovima od 137,5 i 124,0 metara, dok je treće mjesto osvojio Austrijana­c Stefan Kraft sa 278,5 bodova (134,0 i 145,5 metara). Kubacki vodi u ukupnom poretku sa 1.010 bodova.

Kyrgios morao odustati

Najbolji teniser Australije Nick Kyrgios morao je odustati od nastupa na domaćem Grand Slam turniru zbog povrede koljena.

Kyrgios je zbog bolova u koljenu odustao i od nastupa na United Cupu, koji mu je trebao poslužiti kao priprema za Australian Open, ali prije nekoliko dana je odigrao egzibicijs­ki humanitarn­i meč protiv Novaka Đokovića u Rod Laver Areni.

 ?? ?? Rafael Nadal je rekorder sa 22 osvojene Grand Slam titule
Rafael Nadal je rekorder sa 22 osvojene Grand Slam titule
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina