Oslobodjenje

Dvije najteže noći s

Očekuju se povlačenje rijeka u korita i pad vodostaja, ali nevrijeme koje je iza nas uzelo je mladi život u glavnom gradu naše zemlje

- Pišu: NIKOLINA TURIĆ i KENAN ČOPRA

Povećana količina padavina u BIH nastavila je uzrokovati brojne probleme građanima i nadležnim službama. Širom zemlje bilježen je porast vodostaja, a na određenim mjestima došlo je do izlijevanj­a vode koja je prijetila ugrožavanj­u stambenih i privrednih objekata. Srećom, u toku dana došlo je do stagnacije te je sve proteklo bez većih materijaln­ih šteta.

Problemi s potocima

Građane Sarajeva u ranim jutarnjim satima dočekala je tragična vijest. Tijelo mlađe ženske osobe nabujala Miljacka odnijela je od Skenderije do Centra ‘’Safet Zajko’’ u općini Novi Grad, gdje su njeno beživotno tijelo izvukli pripadnici Federalne uprave Civilne zaštite.

- Zahvalni smo svim strukturam­a zaštite i spašavanja Kantona Sarajevo koji su se odazvali akciji. Gorska služba spašavanja Kantona Sarajevo upućuje iskreno saučešće porodici nastradale djevojke, saopšteno je iz GSS-A.

Iako je u Kantonu Sarajevo kiša nastavila padati i jučer, nadležne službe bilježe stagnaciju i opadanje vodostaja. Jedna porodica u naselju Doglodi praktično je zarobljena te kuću može napustiti jedino u dubokim gumenim čizmama. Niko od stanara nije želio pred kameru, ali u razgovoru sa sinom saznali smo da je stvarni razlog problema nefunkcion­alnost protoka voda u obližnjem potoku, na što su apelovali nadležnim službama već u nekoliko navrata.

Posjetili smo i ostala sarajevska naselja općine Ilidža, ali, na svu sreću, nismo uvidjeli da postoje ozbiljniji problemi.

U Zeničko-dobojskom kantonu također se bilježi pad vodostaja, a nadležne službe tvrde da su otklonile sve probleme koji su postojali.

- Rijeka Bosna je trenutno u svom koritu, u kontaktu smo sa Štabom Civilne zaštite, obilazimo s njima kritična mjesta, ali do sada nismo zabilježil­i niti jedno izlijevanj­e, kazao je Adnan Čukle iz Službe civilne zaštite Grada Zenica.

Čukle je naglasio da Civilna zaštita ostaje u pripravnos­ti, a građanima preporučuj­e mjere opreza te poziva na suradnju s njima, kao i ostalim službama.

- Pozivamo građane koji borave blizu obala da nas obavijeste čim primijete bilo kakvo povećanje vodostaja te da sve vrijedne stvari iz podrumskih prostorija premjeste na više spratove, izjavio je Čukle.

U Hercegovač­ko-neretvansk­om kantonu bilježeni su porasti

Iz zvorničke Gradske uprave apelovali su na građane da do daljnjeg ne silaze na šetalište pored rijeke Drine i da se ne približava­ju nabujalom vodotoku

vodotoka zbog čega je u jednom momentu bila ugrožena putna komunikaci­ja na lokalitetu Konjica, ali je taj problem jako brzo otklonjen.

Naknadno je došlo do izlijevanj­a rijeke Radobolje na ulice stare gradske jezgre Mostara, zbog kvara klapne koja propušta vodu, ali iz Službe civilne zaštite istakli su da nije bilo većih materijaln­ih šteta.

- U toku noći izlila se rijeka Radobolja, ali je trenutno stanje pod kontrolom. U Konjicu smo imali

 ?? ?? Predsjedav­ajuća Krišto sa Aleksandro­m Vučićem
Predsjedav­ajuća Krišto sa Aleksandro­m Vučićem
 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? Sarajevsko naselje Osjek nakon obilnih padavina
/ SENAD GUBELIĆ Sarajevsko naselje Osjek nakon obilnih padavina

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina