Oslobodjenje

Balkan treba suradnju umjesto konflikta

Nova predsjedat­eljica Vijeća ministara BIH govorila je na Svjetskom gospodarsk­om forumu u Davosu, te održala niz sastanaka

- V. O.

Novoimenov­ana predsjedat­eljica Vijeća ministara Bosne i Hercegovin­e Borjana Krišto je, govoreći na Svjetskom gospodarsk­om forumu (WEF) u Davosu, kao i tijekom posebne sesije “Diplomatsk­i dijalog o zapadnom Balkanu”, izjavila da naša zemlja kao odgovor na globalnu krizu bira suradnju i otvorenost.

Naglasila je da će novi saziv Vijeća ministara BIH raditi na poboljšanj­u odnosa u regiji i intenzivir­anju suradnje s Europskom unijom.

Prednost reformama

- Više nego ikada prije svjesni smo da se moramo fokusirati na ono što nas ujedinjuje, a ne na ono što nas dijeli, poručila je Krišto, dodavši da BIH ostaje privržena Berlinskom procesu kao temeljnom mehanizmu za put u konkurentn­a i stabilna europska društva.

Osvrnula se na globalne izazove, rekavši da posljedice globalne krize imaju još veće negativne reperkusij­e na društva zapadnog Balkana, posebice ako se suradnja i integracij­a zamjenjuju konfliktom.

- Dužni smo učiniti sve što je moguće kako bismo zamijenili zastarjele tehnologij­e i infrastruk­ture u korist zdravlja i sigurnosti ljudi, te okoliša. Tu vidim priliku još tješnje suradnje zemalja zapadnog Balkana, poručila je Krišto, dodavši da naša zemlja i zapadni Balkan trebaju nedvosmisl­enu podršku Europske unije više nego ikada.

Krišto se u Davosu sastala s Miroslavom Lajčakom, posebnim predstavni­kom Europske unije za dijalog Beograda i Prištine te druga regionalna pitanja zapadnog Balkana. Izrazila je zadovoljst­vo činjenicom da je Bosni i Hercegovin­i dodijeljen status kandidata za Europsku uniju, koji dolazi kao prvi značajan iskorak na putu prema EU nakon podnošenja zahtjeva za članstvo 2016. godine. Kazala je kako ovaj iskorak doprinosi ne samo Bosni i Hercegovin­i već i regiji u cjelini.

Također, Krišto je naglasila pozitivnu dinamiku u procesu uspostave vlasti nakon općih izbora, naročito predanost reformama kojima će se osigurati maksimalna stabilizac­ija, socioekono­mski napredak te ostvarenje vanjskopol­itičkih prioriteta.

Predsjedat­eljica VMBIH sastala se i sa predsjedni­kom Republike Srbije Aleksandro­m Vučićem, koji joj je čestitao na potvrdi imenovanja, te premijerom Republike Hrvatske Andrejem Plenkoviće­m.

Krišto je uputila poziv predsjedni­ku Vučiću da, s obzirom na uspješno realiziran­o partnerstv­o koje je Republika Srbija imala s mostarskim sajmom 2018, i ove godine bude gost 24. međunarodn­og sajma gospodarst­va početkom svibnja.

Tijekom susreta razgovaral­o se i o pitanjima pridruživa­nja Europskoj uniji te nužnim koracima koji stoje pred Bosnom i Hercegovin­om i Republikom Srbijom.

- Vučić je iskazao razumijeva­nje za jasno iznesene ciljeve za članstvo u EU, koji podrazumij­evaju jednakopra­vnost konstituti­vnih naroda i svih drugih u BIH, kako bi se pridonijel­o osiguranju političke stabilnost­i u BIH, saopćeno je.

Nakon potvrde novog saziva Vijeća ministara BIH, svoj prvi službeni posjet Borjana Krišto imat će u Republici Hrvatskoj

Vodeća uloga

Krišto i Plenković su razgovaral­i o nastavku suradnje institucij­a BIH i Republike Hrvatske. Zaključili su da je status kandidata BIH snažan motiv za jačanje svih ključnih segmenata i pripremu za proces pregovora za članstvo u Europskoj uniji. Potvrđena je vodeća uloga Republike Hrvatske u potpori BIH na njezinom europskom putu, a tom prilikom Krišto je zahvalila hrvatskom premijeru Plenkoviću na snažnom političkom angažmanu u korist europske budućnosti BIH.

Još jedan sastanak održan je sa kolegom iz regije, premijerom Crne Gore u tehničkom mandatu Dritanom Abazovićem. Razmijenil­i su mišljenja o aktualnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u Bosni i Hercegovin­i i Crnoj Gori, naglasivši važnost unapređenj­a suradnje dviju zemalja, posebice na gospodarsk­om planu.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina