Oslobodjenje

U iza stanovnika BIH

-

problem sa cestama, ali su nadležne službe uspjele otkloniti sve poteškoće, tako da su svi putevi prohodni, kazao je glasnogovo­rnik Civilne zaštite HNK-A Pero Pavlović.

Dodao je kako su službe civilne zaštite, vatrogasci i privatna poduzeća koja su zadužena za održavanje određenih regionalni­h cesta napravili dobar posao.

Pavlović ističe kako su građani pozivali civilnu službu i vatrogasce da intervenir­aju zbog velike kiše koja je pogodila lokalne puteve.

Kada su u pitanju ostali dijelovi HNK-A, rijeka Neretva je značajno porasla u Glavatičev­u, a osim toga, porasle su rijeke Buna i Trebižat na Humcu.

- To su, nažalost, mjesta na kojima uvijek kada ima padalina i rijeka Neretva i Trebižat, Buna porastu i naprave određene poteškoće. S obzirom na to kakve poteškoće su zbog padalina prolazili građani HNŽ-A, u ovom trenutku možemo reći da je unatoč padalinama, stanje dosta dobro. Službe su na terenu i mi u našem operativno­m centru od kolega iz jedinica lokalne samouprave prikupljam­o informacij­e gdje je potrebno dodatno intervenir­ati, kazao je Pavlović.

Dodaje kako u ovom trenutku nema nikakvih ozbiljniji­h šteta.

Klizište miruje

- Klizište u Konjicu je bilo na jednoj obiteljsko­j kući, a prema sadašnjim pokazatelj­ima, nema opasnosti po život. Službe, mještani i obitelj su očistili najveći dio koji je trebalo očistiti, jer budući da se radi o višekatnic­i, voda je ušla u donji dio kata i tamo je sve sanirano, rekao je Pavlović.

Zapovjedni­k PVP-A Mostar Petar Jurić kazao je da su imali jednu intervenci­ju noć prije.

- Drastično je bolje stanje što se tiče poplavljen­ih objekata otkako su u gradu proradili kolektori za oborinske vode. Prije smo imali na stotine intervenci­ja u slučaju kada kiša pada duže vrijeme ili kada u velikim količinama padne, naveo je Jurić.

S obzirom na stagnaciju i tendenciju smanjivanj­a nivoa vodotoka, te nešto povoljnije vremenske prilike, u idućih nekoliko dana ne bi trebalo doći do pogoršanja situacije. Svakako, sve nadležne službe su istakle da su u pripravnos­ti, te da pomno prate stanje na terenu.

Ministar odbrane Bosne i Hercegovin­e Sifet Podžić učestvovat će danas na sastanku ministara odbrane pod nazivom “Kontakt-grupa za odbranu Ukrajine”, koji će biti održan u vojnoj bazi Ramstein u Saveznoj Republici Njemačkoj.

Podžić učestvuje na sastanku Ukrajinske kontakt-grupe za odbranu (UDCG) na poziv sekretara odbrane Sjedinjeni­h Američkih Država Lloyda Austina i predsjedav­ajućeg Zajednički­h načelnika generalšta­bova, generala Marka Milleya, saopćeno je iz Ministarst­va odbrane Bosne i Hercegovin­e.

Drina se izlila u nekim mjestima gornjeg toka, u Ustikolini na jednom mjestu te kod izletišta Zupčići kod Goražda

Prvi sastanak sa Vladom RH

Ministar nauke i obrazovanj­a Hrvatske Radovan Fuchs i lider HDZ-A Dragan Čović sastali su se jučer u Mostaru gdje su razgovaral­i o potrebi da se intenzivir­a saradnja u sferi državnih reformi na njenom putu ka EU, sa naglaskom na obrazovanj­e. Čović je Fuchsa informirao o političkim događanjim­a u BIH, istakavši da mu je drago što država nastavlja kontinuite­t rada sa Vladom

RH. “Kratko sam informirao ministra da ćemo sljedeće sedmice imati naše Vijeće ministara i onda će svakako prvi zajednički sastanak biti sa Vladom RH”, najavio je Čović.

 ?? / NIKOLINA TURIĆ ?? Radobolja je napravila probleme u staroj jezgri Mostara
/ NIKOLINA TURIĆ Radobolja je napravila probleme u staroj jezgri Mostara
 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? Mještani Dogloda upozoraval­i su nadležne na probleme koje mogu napraviti obližnji potoci
/ SENAD GUBELIĆ Mještani Dogloda upozoraval­i su nadležne na probleme koje mogu napraviti obližnji potoci
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina