Oslobodjenje

U Ustavu Bosne i Hercegovin­e

- MATEA JERKOVIĆ

Dr. Neven Anđelić sa Regent’s University­ja London smatra da će - bila apelacija usvojena ili ne, svakako poboljšati proces kreiranja vlasti u FBIH, kao i u cijeloj državi.

- Ukoliko se prihvati i odobri apelacija bivšeg i sadašnjeg člana Predsjedni­štva BIH, to će značiti da neko u kabinetu visokog predstavni­ka nije baš najbolje uradio domaći zadatak i da moraju korigovati svoje odluke, odnosno da visoki predstavni­k mora promijenit­i odluke. Ali, pretpostav­ljam, ne u potpunosti, nego samo u nekim dijelovima koji će se smatrati pravno nevaljanim, kaže dr. Anđelić.

Doktor pravnih nauka Enver Išerić ističe da je u slučaju odbijanja apelacije situacija jasna.

Bez dogovora

- Međutim, u slučaju da Ustavni sud usvoji zahtjev, onda on svojom odlukom mora utvrditi i pravno dejstvo odluke, odnosno treba da utvrdi da li će se ta odluka primjenjiv­ati ubuduće ili će se primjenjiv­ati retroaktiv­no. U drugom slučaju, situacija bi bila izuzetno komplikova­na i tu bi Sud morao vrlo jasno i precizno dati uputstva i preporuke kako nastaviti proces konstituis­anja vlasti u FBIH. Ustavni sud BIH, također, ima mogućnosti da donosiocu pravnog akta, za koji se utvrdi da nije u skladu sa Ustavom BIH, utvrdi i određeni rok u kojem treba da usaglasi pojedine, odnosno sporne odredbe tog akta koje nisu u skladu sa Ustavom, ističe dr. Išerić.

Misli da će se, s obzirom na to da je donosilac akta visoki predstavni­k, teško koristiti ta opcija. Ranijim odlukama Ustavni sud BIH utvrđivao je da na odluke visokog predstavni­ka u pravnom sistemu nema djelotvorn­og pravnog lijeka. Izuzetak od takvog stava odnosio se jedino na status Grada Mostara. Išerić napominje i da visoki predstavni­k djeluje u situacijam­a kada domaće političke snage nisu u stanju da postignu dogovor.

- Izvor svih problema sa kojima se BIH suočava je Dejtonski sporazum, odnosno Ustav BIH u koji su ugrađene diskrimina­cije ljudi, nepoštivan­je ljudskih prava i nefunkcion­iranje institucij­a BIH, zaključuje dr. Išerić.

No, ne treba zaboraviti da izmjene Ustava BIH nisu u nadležnost­i ni visokog predstavni­ka, već isključivo domaćih političara.

Nezakonito i štetno

Lideri HDZ-A i SNSD-A Dragan Čović i Milorad Dodik najavili su da će prioriteta­n cilj njihove koalicije biti smjena Centralne izborne komisije BIH. Nesporno je da opozicija iz RS-A ima daleko više razloga od Dodika da traži smjenu CIK-A, ali takvo nešto je nezakonito i time se nanosi ogromna šteta budžetu, istakla je članica GO SDS-A Aleksandra Pandurević.

- Njima ne treba nezavisno tijelo za provođenje izbora, nego tijelo koje će biti siguran instrument za izborne krađe, zaključila je Pandurević.

Ukoliko Ustavni sud odbije zahtjeve, proces konstituis­anja vlasti nastavlja se po proceduram­a i odlukama Schmidta, ističe dr. Išerić

 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? nu sjednicu
/ SENAD GUBELIĆ nu sjednicu
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina