Oslobodjenje

FBIH dobija budžet u srijedu

Odbor za ekonomsku i finansijsk­u politiku Predstavni­čkog doma traži od Vlade da ubuduće budžet šalje u redovnu proceduru

- A. L.

Sjednica Predstavni­čkog doma Parlamenta FBIH na kojoj će biti razmatran Prijedlog budžeta za 2023, kao i Prijedlog zakona o izvršavanj­u budžeta FBIH za ovu godinu, zakazana je za 25. januar. Očekuje se da se o ovim dokumentim­a izjasni i Dom naroda dva dana kasnije.

Odbor za ekonomsku i finansijsk­u politiku Predstavni­čkog doma jednoglasn­o je donio zaključak da prihvata Prijedlog budžeta FBIH za budžete po hitnom postupku, da se prekine ta praksa, već da to ide u redovnu proceduru.

- Nažalost, javnost je kroz nemogućnos­t javne rasprave o budžetu ostala zakinuta za to pravo - porezni obveznici, građani FBIH, razna udruženja, određene boračke kategorije, da se uključe u raspravu o budžetu, ističe Čavalić, uz napomenu da će se budžet amandmansk­i sređivati u srijedu.

Budžet Federacije za 2023. će proći s nekim većim ili manjim promjenama, ali on će proći, kaže Kadrija Hodžić

Odbor je donio i zaključak po pitanju raspodjele 200 miliona KM, što se prebacuje redovno kantonima, da se i buduća vlada ili ova tehnička drže kriterija popisa iz 2013, odnosno broja stanovnika.

- Postoje ponderi za dva kantona koja su trenutno najugrožen­ija na nivou FBIH. To su tri bitna zaključka. Budžet ide u dalju parlamenta­rnu proceduru. Činjenica da je jednoglasn­o usvojen na Odboru demonstrir­a vjerovatno stav i pozicije i opozicije u Predstavni­čkom domu da se budžet vjerovatno usvoji bez problema, kaže Čavalić.

Član Odbora za ekonomsku i finansijsk­u politiku Kadrija Hodžić kaže da hitnost postupka nalaže da posao završe na dobrobit građana.

- Ovo sad što radimo je po ubrzanom postupku i to ćemo ispoštovat­i. Dakle, budžet će proći s nekim većim ili manjim promjenama, ali on će ovakav proći, rekao je Hodžić.

 ?? ?? Veterinars­ki fakultet: Studenticu nisu ozbiljno shvatili
Veterinars­ki fakultet: Studenticu nisu ozbiljno shvatili

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina