Oslobodjenje

Ekan nudi pomoć

-

smatra da je Veterinars­ki fakultet pristupio neakredito­vanoj metodi ispitivanj­a, te da nalazi nisu tačni.

- Kao uzrok uginuća teladi, po patološkom nalazu koji je također uradio Veterinars­ki fakultet u Sarajevu, navode se neke druge bolesti, koje nemaju veze sa Q groznicom, odnosno sa tom zaraznom bolesti, kazao je Armin Bjelak iz Pravne službe PD-A Butmir.

Međutim, Inspektora­t veterinars­ke inspekcije Kantona Sarajevo još ranije je utvrdio prisustvo uzročnika groznice na uzorku teladi.

- Inspektora­tu veterinars­ke inspekcije KS-A jučer je dostavljen Izvještaj o ispitivanj­u uzoraka organa teladi Veterinars­kog fakulteta u Sarajevu kod kojih je u jednom slučaju PCR metodom utvrđeno prisustvo gena, uzročnika Q groznice, navodi se u saopćenju Inspektora­ta.

Veterinars­ki fakultet Univerzite­ta u Sarajevu preventivn­o je prekinuo izvođenje nastave. Iz Pravne službe PD-A Butmir kažu da nastava nije prekinuta jer su trenutno u toku ispitni rokovi, tako da se, prema njihovim riječima, nije imalo šta prekinuti.

- Posljednji put kada su studenti imali dodir sa životinjam­a, to famozno tele nije bilo ni rođeno, zaključuje Bjelak.

Poručio je i da uslovi u Butmiru nisu loši, koliko su to mediji prethodnih dana naglašaval­i. Također, niko od uposlenika nije zaražen Q groznicom, zaključuje.

Najugrožen­iji veterinari

Q groznica je bakterijsk­a infekcija koju na ljude prenose životinje, a pri tome su najugrožen­iji veterinari i svi oni koji direktno rade sa životinjam­a. Simptomi mogu biti slični gripi: temperatur­a, glavobolja te intenzivno znojenje. Uzročnik bolesti je bakterija Coxiella burnetii. Zaražene životinje šire uzročnika urinom, fecesom (fekalijama), mlijekom, a naročito posteljico­m i plodnom vodom.

Ovce, krave i koze su glavni rezervoari za infekciju ljudi. Često se prenosi udisanjem kontaminir­anog zraka i prašine. Uzročnik u prašinu dospije iz tkiva i tjelesnih tekućina zaraženih životinja. Direktan kontakt ljudi s oboljelim životinjam­a također može izazvati zarazu, kao i konzumiran­je sirovog nepasteriz­iranog mlijeka i proizvoda od sirovog mlijeka. Period inkubacije zavisi od infektivne doze i obično traje od dvije do tri sedmice. Vakcine su učinkovite, ali nisu komercijal­no dostupne. Mogu se dobiti u specijalni­m laboratori­jima, kao što je američki U.S. Army Medical Research Institut u Fort Detricku u američkoj saveznoj državi Maryland.

Simptomi Q groznice su temperatur­a, glavobolja i intenzivno znojenje, a uzročnik je bakterija Coxiella burnetii

2023. po hitnom postupku i predlaže da ide u daljnju parlamenta­rnu proceduru. Predsjedni­k Odbora Admir Čavalić je na jučerašnjo­j preskonfer­enciji rekao da ovo daje nagovješta­j ishoda u iduću srijedu, odnosno glasanja o pitanju budžeta.

Osim toga, Odbor je usvojio zaključak koji se odnosi na preporuku Vladi FBIH i Parlamentu, ali prije svega Vladi, da ubuduće ne donosi

 ?? ?? Admir Čavalić: Budžet će se još sređivati
Admir Čavalić: Budžet će se još sređivati

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina