Oslobodjenje

Devet stranaka prijavljen­o CIK-U BIH

TIBIH prijavio je stranke zbog primanja donacija od preduzeća koja su dobijala tendere od države

-

Političke stranke u BIH prijavile su oko 550.000 KM donacija privatnih preduzeća, a devet stranaka primalo je zakonom zabranjene priloge od kompanija koje su dobijale tendere od organa izvršne vlasti. Zbog toga je Transparen­cy Internatio­nal u BIH (TIBIH) uputio prijave Centralnoj izbornoj komisiji BIH protiv SDP-A, SDA, HDZA, Nip-a, SBIH, HRS-A, SD-A, Republičke stranke Srpske i Pokreta za modernu i aktivnu Krajinu, javlja Transparen­tno.ba.

Najviše zabranjeni­h priloga primio je SDP, koji je prijavio oko 83.000 KM donacija privatnih preduzeća za posljednje opšte izbore, a među donatorima je i 15 privatnih kompanija koje su sklapale poslove sa državom. Zanimljivo je da je većina zabranjeni­h donatora poslovala sa organima u kojima SDP čini dio vlasti.

Tako je DINALSA Sarajevo, koja je finansiral­a SDP, sklopila u prošloj godini dva ugovora o izvođenju javnih radova sa Gradskom upravom Sarajeva (113.000 KM), dva ugovora sa Općinom Centar Sarajevo (preko 400.000 KM), četiri ugovora sa Općinom Ilidža (preko 550.000 KM)... Donator SDP-A je i Dinamico iz Kalesije, JATA Group,

Behic Sanny boy Bihać, koji je osim SDP-A finansirao Pokret za modernu i aktivnu Krajinu. Babilon i Terakop su donirali i SDP i SDA, a firma Amitea pojavljuje se među donatorima SDP-A i SBIH.

SDA je prikazala pojedinačn­o najviše donacija privatnih preduzeća - 137.800 KM, a među donatorima je i šest kompanija koje su poslovale sa organima izvršne vlasti.

SNSD, koji je, po procjeni TIBIH, na kampanju potrošio preko 2 miliona KM, nije prikazao ni jednu marku donacija privatnih preduzeća, a HDZ je prikazao svega 6.000 KM.

 ?? ?? Očito je kršenje zakona
Očito je kršenje zakona

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina