Oslobodjenje

NES priprema iznenađenj­e

Dok pričaju o djelovanju osmorke, vijećnici NES-A sa SDA smjenjuju SDP u Bužimu

-

Sud BIH izrekao je prvostepen­u presudu i Bobana Inđića osudio na 15 godina zatvora. Inđić je osuđen kao komandir Interventn­e čete VRS-A za učešće u otmici i ubistvima 20 civila iz voza u Štrpcima 27. februara 1993, koji su ubijeni na području Višegrada.

Od 2015. Inđiću je suđeno s Lukom Dragičević­em i još sedmoricom bivših pripadnika

Višegradsk­e brigade, ali je postupak protiv njega razdvojen jer je u Srbiji bio osuđen za izazivanje saobraćajn­e nesreće. Prvostepen­om presudom izrečenom 21. oktobra Dragičević je oslobođen optužbi, a ostala sedmorica su osuđena na po 13 godina zatvora.

Inđiću je produžen pritvor, a na presudu je dozvoljena žalba.

Hoće li se na federalnom nivou formirati vlast bez NES-A i SBIH, te da li je moguće da ih SDA pridobije, pitanja su koja zaokupljaj­u stranke osmorke. Zastupnik NES-A u Parlamentu BIH Jasmin Emrić prošle sedmice je naveo da povratka u osmorku nema sve dok traje protuustav­no djelovanje SNSD-A sa Miloradom Dodikom na čelu, koji je sa HDZ-OM državni partner osmorki. Predsjedni­k SDP-A BIH Nermin Nikšić jučer im je uputio poziv da pokažu iskren odnos, da jasno kažu da li istupaju iz partnerstv­a na federalnom nivou.

Pomak u većini

Uspostava većine i nove vlasti u USK-U iz istih razloga se pretjerano oduljila, a možda je tu i ključ problema kojim se rješava slaganje vlasti na višim nivoima.

- Očekivali smo brže rješavanje na svim nivoima vlasti. Bez obzira na to što NES i SBIH imaju jednog zastupnika na državnom nivou, ne smiju gledati na vlast kao na švedski stol, te trebaju ostati partneri osmorke. Oni su u prilici da pokažu da BIH može ići naprijed, te da dokažu da građanski blok može da funkcionir­a, kazao nam je Razim Halkić, predsjedni­k SDP-A USK-A.

U Predstavni­čkom domu FBIH 25. januara, te na sjednici Doma naroda 27. januara, smatra Halkić, osmorka će se pokazati u punom kapacitetu tako što će usvojiti i budžet koji predlaže Novalićeva Vlada.

- SDP je posvećen konstrukti­vnom radu, a to je ono što zamjeramo kolegama u USK-U, koji blokiraju čak i odluke o privremeno­m finansiran­ju zbog apetita za ministarsk­im pozicijama i slično. Ali, na federalnom nivou postoji mogućnost da uz osmorku u paket idu još neke stranke sa hrvatskim predznakom, ali i Pomak, kaže Halkić.

NES ima problema sa zahtjevima partnera u USK-U, ali se upravo tako njegovi kadrovi ponašaju kada je riječ o apetitima na nivou FBIH

 ?? ?? Bobanu Inđiću je produžen pritvor
Bobanu Inđiću je produžen pritvor

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina