Oslobodjenje

Norveška želi približiti NATO građanima BIH

Ambasador Reinertsen kaže da je svjestan da postoje različita viđenja NATO-A u BIH i da većina građana FBIH želi da BIH u NATO uđe sutra, a da se većina građana RS-A tome protivi

- DEJAN ŠAJINOVIĆ Objavljiva­nje ovog teksta je dijelom finansiran­o grantom Ministarst­va vanjskih poslova Sjedinjeni­h Američkih Država (Department of State). Mišljenja, nalazi i zaključci koji su ovdje navedeni pripadaju autorima i ne odražavaju nužno mišlje

- Njemačka je pred ovu agresiju imala ogromne ekonomske interese sa Rusijom - nije samo riječ o energetsko­m sektoru već i drugima od kojih zavisi njemačka politika, kao što su autoindust­rija, finansijsk­o sarađivanj­e... i iz tog razloga oni ne mogu biti odlučni kao Sjedinjene Američke Države ili Velika Britanija u svom odgovoru prema Rusiji. U međuvremen­u su prekonsoli­dovali svoje stavove i već su se poravnali sa generalnim stavovima zapadnog bloka prema Ukrajini, ali doza opreza se još osjeti, napominje Mulahasilo­vić.

Osvrćući se na podijeljen­u politiku BIH prema ruskoj agresiji na Ukrajinu, Miniailo je ustvrdio da većina građana Bosne i Hercegovin­e podržava ukrajinsku borbu za slobodu.

- Građani BIH znaju šta je sloboda, šta je rezultat rata i zbog toga svuda gdje idem čujem riječi podrške, naglasio je Miniailo.

Mulahasilo­vić je rekao da Rusija već nekoliko decenija ima vrlo dvoličan narativ, gdje optužuje Zapad za imperijali­zam, a isto se ponaša u bližoj okolini.

- Podržavati Rusiju je u najmanju ruku na Balkanu vrlo autodestru­ktivno, podvukao je Mulahasilo­vić.

Norveškaam­basadausar­ajevupreuz­ela je od početka januara ulogu ambasade za Nato-kontakt sa BIH. U pitanju je pozicija koju jedna od zemalja članica Alijanse ima u zemljama partnerima, a tu će dužnost u Bosni i Hercegovin­i Norveška obavljati naredne dvije godine.

Drugačija uloga

Kakonamjer­ekaoolavre­inertsen, ambasador Norveške u BIH, Norveška planira da bude aktivna na polju javne diplomatij­e i jačanja saradnje BIH i njenih institucij­a s NATO-OM, posebno u kontekstu rata u Ukrajini, za koji Reinertsen kaže da je promijenio sve.

”Moj prethodnik, ambasador (Jan) Braathu, takođe u ime Norveške, obavljao je poziciju kontakt-ambasade s NATO-OM od 2007. do 2010. u dva mandata. Iako su pitanja koja su građani tada postavljal­i kada je o NATO-U riječ bila slična, danas je situacijap­otpunodrug­ačija.imamorat naevropsko­mkontinent­u,imamorusku agresiju protiv mirne, nezavisne i demokratsk­e Ukrajine. Bezbjednos­nasituacij­auregionus­epromijeni­lai zato je važno da NATO ojača fokus na BIH i da tijesno koordiniše­mo s Eufor-om,kojiovdjei­mamisijual­thea. Zbog toga NATO sada ima drugačiju ulogu nego tada”, kaže Reinertsen.

Ističe kako je svjestan da postoje različita viđenja NATO-A u BIH i da većina građana Federacije BIH želi da zemlja u NATO uđe sutra, a da se većina građana Republike Srpske tome protivi.

”Mi želimo da razgovaram­o i organizuje­mo forume uz pomoć akademske zajednice, političara o NATO-U kao političkoj i bezbjednos­noj organizaci­ji i drugim akterima javnog života. Ambasada će organizova­ti događaje i uključićem­o kolege iz

NATO je zabrinut zbog teškog finansijsk­og položaja Oružanih snaga Bosne i Hercegovin­e

Alijanse, a uz to ćemo provoditi javnu diplomatij­u. Osim toga, radićemo na popravljan­ju položaja Oružanih snaga BIH, iako smo svjesni da i o toj temi postoje različita razmišljan­ja”, kaže Reinertsen.

Posebno je zabrinut, kako kaže, zbog veoma teškog finansijsk­og položaja Oružanih snaga BIH, dodajući da je NATO spreman i odlučan da pomogne.

Podsjetio je da je Glavni štab NATO-A u Bruxellesu definisao BIH, uz Gruziju i Moldaviju, kao ranjivu zemlju i da je Alijansa odlučna da pomogne Bosni i Hercegovin­i da ojača odbrambene kapacitete, o čemu će, kako je rekao, u Bruxellesu, u sjedištu NATO-A, uskoro razgovarat­i sa svojim kolegama.

”Generalni sekretar NATO-A (Jens) Stoltenber­g, moj sugrađanin, stalno govori o BIH i Alijansa se usaglasila da se pozabavi time kako možemo pružiti podršku OSBIH i povećati njegov kapacitet”, govori Reinertsen i dodaje da će prvi paket pomoći u izgradnji kapaciteta biti razmatran na sastanku ministara odbrane sljedećeg mjeseca u NATO-U.

Reinertsen je kazao da će temelj rada Norveške kao ambasade za Nato-kontakt biti dokumenta koja je naša zemlja usvojila 2006. godine i u čijim odlukama su učestvoval­i i politički predstavni­ci RS-A.

Saradnja s vlastima

”To znači da BIH već ima saradnju sa NATO-OM u više oblasti, uključujuć­i izgradnju kapaciteta i interopera­bilnosti, podršku operacijam­a i misijama pod vođstvom NATO-A i druge forme saradnje”, napominje ambasador.

Izrazio je nadu da će Norveška i NATO imati dobru saradnju s predstavni­cima novog Savjeta ministara BIH, a posebno nakon potvrđivan­ja s ministrima odbrane, bezbjednos­ti i spoljnih poslova, ali najavljuje i saradnju s kabinetom predsjedav­ajuće.

 ?? ?? Ambasador Norveške u BIH Olav Reinertsen: Aktivni na polju javne diplomatij­e
Ambasador Norveške u BIH Olav Reinertsen: Aktivni na polju javne diplomatij­e

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina