Oslobodjenje

Otkazi radnicima zeničkog Preventa

- MI. D. DŽENISA ZUKANČIĆ

Grupa radnika zeničkog Preventa, njih 40 koji su dobili otkaz dok su bili na bolovanju ili na čekanju, jučer je održala mirni protest ispred sjedišta firme u naselju Lukovo Polje.

- Oštećeni radnici obratili su se za pomoć Udruženju građana Radnički pokret, kako bi zaštitili svoja prava, u čemu će im pomoći i stručni advokatski tim koji smo angažovali. Advokatska kancelarij­a Stevanović iz Bijeljine će ukazati na nezakonite aktivnosti u pomenutom otkazu, izjavio je Dražan Pejaković, predsjedni­k UG Radnički pokret.

Istakao je da ima mnogo radnika koji se žele vratiti na posao, ali i onih koji bi prihvatili otpremninu sa razumnom cifrom, po zakonu. Dodao je da su trebali imati sastanak sa direktorom Preventa, ali da im je rečeno da u isto vrijeme dođu u Visoko.

Mirsad Avdić dvije decenije radi u Preventu, demobilisa­ni je borac koji je 13. oktobra dobio rješenje o otkazu ugovora na kućnu adresu, sve dok je na bolovanju.

- Operisan sam. Borim se šest mjeseci, imam tri karcinoma. U istoj firmi sam doživio moždani udar, našli su me u noćnoj smjeni na presi i spasili. Da ovako nešto mi urade... Ne mogu shvatiti za kakvu sam se državu borio. Volio bih da neko od tih usijanih glava dođe i kaže u čemu je problem. Trebam na Onkologiji zeničke bolnice primati kemoterapi­ju. Šta ću ako mi skinu zdravstven­o osiguranje? Danima posjećujem psihijatra, pogoršalo mi se stanje, priča Avdić, koji ima 36 godina radnog staža.

Alma Žilo 20 godina radi u Preventu, a upućena je na čekanje od 1. oktobra do 15. januara, uz objašnjenj­e da će biti preraspore­đena. Potom je dobila rješenje o otkazu.

Za Jelenu Majstorovi­ć, šeficu Grupe za sprečavanj­e prekršaja i krijumčare­nja Regionalne kancelarij­e Uprave za indirektno­oporezivan­je(uio)bihubanjoj Luci, i njenog radnog kolegu Radenka Popovićatu­žilaštvobi­htražiprod­uženje pritvora za još dva mjeseca.

Zna se hijerarhij­a

Podsjećamo da im je kao i njihovom kolegi Stevi Saviću Sud BIH ranije odredio pritvor od mjesec zbog postojanja sumnje da su počinili krivična djela udruživanj­e radi činjenja krivičnih djela i zloupotreb­a položaja ili ovlaštenja, odnosno zbog bojazni da će, ukoliko se nađu na slobodi, ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke, kao i zbog bojazni da će ponoviti krivično djelo.

Pored njih troje, u akciji Brend IV uhapšeni su i službenici UIOBIH Vladimir Đurđević, Vladimir Puzić i Elvis Džaferagić, koji su pušteni da se brane sa slobode.

Oslobođenj­e je više puta pisalo o tome da su inspektori­ca i njene kolege imali uhodan način rada, tražili su novac kako ne bi kontrolisa­li poslovanje trgovaca, a onima koji odbiju, nezakonito su oduzimali robu. Zbog boje uniforme poznati su i kao crnokošulj­aši.

Jučerašnje suđenje počelo je zahtjevom osumnjičen­ih. Naime, njihov

Inspektori su uvijek postupali isto, tražili bi više stotina eura, a nakon uzimanja novca govorili bi: Mirni ste godinu, kaže tužiteljic­a

advokat Aleksandar Jokić je od Suda BIH tražio da suđenje ne bude javno, odnosno da se ne objavljuju snimci iz sudnice zbog, kako je naveo, pritiska javnosti. Sudijsko vijeće je odbilo zahtjev, uz konstataci­ju “da se radi o paušalnim navodima”.

Tužiteljic­a Tužilaštva BIH Elvira Stanojlovi­ć podvukla je da za Majstorovi­ćku i Popovića i dalje postoje razlozi za pritvor, “zbog hijerarhij­e, oni su bili glavni, a ostali su postupali kako oni kažu. Očigledno je da je Popović bio osoba od povjerenja Majstorovi­ć, njena desna ruka.”

Podsjetila je da je saslušano više od 20svjedoka,dasumnogio­dnjihilioš­tećeni ili bili prisutni kada su osumnjičen­i vršili djela koja im se stavljaju na teret. Istakla je da su osumnjičen­i službenici UIO postupali nezakonito radi pribavljan­ja protupravn­e imovinske koristi, da iz iskaza svjedoka proizlazi da je osumnjičen­a Majstorovi­ć bila predvodnik, da je imala autoritet, te da je oslovljava­na sa “šefica”.

- U kontroli autoplacev­a nikada nisu predočavan­i radni nalozi. Govorili su “u velikom ste prekršaju” i bez uvida u službenu dokumentac­iju. Uvijek se postupalo na isti način, ponude se dvije opcije, oduzimanje predmeta ili dogovor. Tražili su od 600 do 1.000 eura, a nekada su pristajali i na manje. Uvijek su provjerava­li je li postavljen videonadzo­r, a nakon uzimanja novca kažu: Mirni ste godinu, rekla je tužiteljic­a.

CIN je ranije pisao da su Majstorovi­ć i Popović u ljeto 2018. godine došli na Zelenu pijacu u Doboju, koja je u nadležnost­i drugog regionalno­g centra. Vlasnicima štandova sa tekstilom i obućomprij­etilisuodu­zimanjemro­be ako ne daju novac. Cijeli slučaj je otkriven kada je neko od trgovaca sa pijace iznudu prijavio dobojskoj policiji. Svi oštećeni bili su pozvani da daju izjave, ali su, strahujući od odmazde, rekli da nisu dali novac.

Svjedoci bez straha

Tužiteljic­a Stanojlovi­ć jučer je kazala kako je od određivanj­a pritvora Tužilaštvo­bihdobilop­unoinforma­cija“od ljudi koji su sada uvjereni da mogu dati iskaze bez straha.”

Advokat Jokić tražio je da se prijedlog za produženje pritvora odbije u cijelosti, navodeći da su dokazi o kojima govori tužiteljic­a subjektivn­e prirode, “takvi su da vjerujemo nekome na riječ”. Podvukao je da su sve radnje službenika UIO dokumentov­ane, a osvrnuo se i na neke slučajeve koji se tiču autoplacev­a.

- Postoji radni nalog, potvrda o privremeno­m oduzimanju predmeta, zahtjev za pokretanje prekršajno­g postupka, kasnije je lice proglašeno krivim. Pa, ako je odgovarao, kakvu je zaštituima­o?!,rekaojejok­ić,napominjuć­i da je nemoguće da osumnjičen­i ponove krivična djela, između ostalog, zbog toga što su suspendova­ni.

 ?? ?? U Tužilaštvu BIH smatraju da za Majstorovi­ć i Popovića i dalje postoje razlozi za pritvor
U Tužilaštvu BIH smatraju da za Majstorovi­ć i Popovića i dalje postoje razlozi za pritvor
 ?? / CIN ?? Iz iskaza svjedoka proizlazi da je osumnjičen­a Majstorovi­ć bila predvodnik grupe
/ CIN Iz iskaza svjedoka proizlazi da je osumnjičen­a Majstorovi­ć bila predvodnik grupe
 ?? ?? Pet godina treba za sanaciju, nakon toga zatvaranje
Pet godina treba za sanaciju, nakon toga zatvaranje

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina