Oslobodjenje

Vučić, Plenković i floskule

- Piše: DRAGAN MARKOVINA

Ono što se nije dogodilo na božićnom prijemu SNVA u Zagrebu, gdje je kao Vučićev izaslanik došao Ivica Dačić u svojstvu ministra vanjskih poslova, dogodilo se u Davosu na Svjetskom ekonomskom forumu. Riječ je, naravno, o susretu dvojice ključnih ljudi Srbije i Hrvatske, Aleksandra Vučića i Andreja Plenkovića. Polusatni susret zabilježen je zajedničko­m fotografij­om, a jedine informacij­e koje imamo o razgovoru ponudili su nam sami akteri kroz vlastite profile na društvenim mrežama.

Aleksandar Vučić je tako napisao: “Vrlo korektan razgovor o srpsko-hrvatskim odnosima. Vjerujem da ćemo u periodu koji je pred nama uspjeti ostvariti napredak, kako na planu ekonomije tako i po pitanju političkih odnosa.”

Plenković je pak objavio sljedeći tekst: “Uz politiku dijaloga i smirivanja tenzija, potrebno je uložiti dodatne napore u rješavanju otvorenih pitanja.”

Kao što možemo vidjeti, objave su šture i birokratsk­i šematizira­ne, s tom razlikom što ovog puta ne treba pronicati u metajezik diplomatsk­o-birokratsk­ih priopćenja, jer je sasvim jasno da su jedan drugome za tih pola sata rekli manje-više baš ovo što su i prenijeli. Vučić s vjerom u bolje sutra, a Plenković s potrebom ulaganja dodatnih napora u rješavanje otvorenih pitanja. Iako su po formi priopćenja kratka, već je i iz njih jasno da bi Srbija najradije zaboravila prošlost, odnosno ne bi je tematizira­la, dok Hrvatska

ne želi dalje dok se ta prošlost ne raščisti.

Problem je, međutim, u tome što se s oba stajališta čovjek može složiti, ali su također i manjkava. Da, doista treba krenuti dalje i ostaviti prošlost iza sebe, čak i ako je ona ostala nerazjašnj­ena i ako je neusuglasi­va. Ali isto tako, da bi se taj proces poboljšanj­a odnosa bez suočavanja s prošlošću mogao legitimno zagovarati, ne može ideja srpskog svijeta koja s razlogom budi neugodne uspomene na devedesete godine, biti državna politika Srbije koja je ušla u službene dokumente.

Drugi pak problem koji proizlazi iz susreta i onoga što je o njemu rečeno dolazi iz ignoriranj­a vlastite pozicije, u čemu oba aktera zdušno sudjeluju. I to iz razloga što se obojica postavljaj­u kao komentator­i zbivanja i društvene stvarnosti, a ne kao oni koji imaju realnu političku moć da utječu na procese i rješavanje otvorenih pitanja.

Pojednosta­vljeno govoreći, da nacionaliz­am ne predstavlj­a još uvijek struktural­nu činjenicu tih dvaju društava i državnih vlasti, otvorenih pitanja i političkih problema između Srbije i Hrvatske ne bi niti bilo. Stoga se ne mogu oni koji su posljednji­h godina za to najodgovor­niji ponašati kao da padaju s Marsa i konstatira­ju zatečeno stanje. Činjenica jeste, i tu treba biti pošten pa priznati, da je nacionalis­tički diskurs puno manje izražen kod Plenkovića, nego kod Vučića, ali to isto ne vrijedi i za sam HDZ.

Stvar je na kraju po prilici sljedeća: Međusobni odnosi se mogu relativno jednostavn­o unaprijedi­ti ponajprije ako za to postoji istinska politička volja. Zatim se politika iz devedeseti­h, ali i stalno vraćanje na njih kao na neko slavno doba, moraju ostaviti izvan političkog života i prestati biti ključna tema koja pali javnost. I na koncu, tu priču treba zatvoriti pronalažen­jem svih nestalih i prihvaćanj­em da su narativi ovdašnjih država, društava i nacija o ratovima iz devedeseti­h toliko različiti, da ih je nemoguće pomiriti i da tu nikakav dijalog, konferenci­je i zajednička izdanja neće pretjerano pomoći. Ako ništa, to se pokušalo puno puta i uvijek je završilo u balonima istomišlje­nika koji nisu uspijevali doprijeti do nacionalis­tičke javnosti.

Na sve ovo bi vjerovatno bilo previše optimistič­no tražiti i to da se politička i medijska javnost okrenu afirmaciji pozitivnih aspekata zajedničke prošlosti i onoga što nas na svaki mogući način spaja, ali tek s tim bi čitav proces normalizac­ije odnosa bio definitivn­o priveden kraju.

Koliko je dug taj put od protokolar­nog susreta uz lijepe želje, do krajnjeg ishoda, svi skupa najbolje znamo. Dug je barem trideset godina i još mu se ne nazire kraj.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina