Oslobodjenje

Širom Francuske masovni protesti radnika

Štrajkovi su test za Macrona, koji tvrdi da je njegova reforma ključna kako bi se izbjegla propast penzionog sistema

-

Generalni štrajk radnika jučer je počeo u Francuskoj nakon što je predsjedni­k Emmanuel Macron najavio penzionu reformu kojom planira podići dob za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine. Kako javljaju agencije, stali su vozovi, škole su zatvorene, a zaustavlje­na je i isporuka nafte iz rafinerija.

Test za Macrona

Dvodnevni štrajkovi veliki su test za Macrona, koji tvrdi da je njegova glavna reforma, uveliko nepopularn­a među Francuzima, ključna kako bi se izbjegla propast penzionog sistema.

Prema najnovijem istraživan­ju javnog mnijenja, čak 68 posto Francuza protivi se Macronovom planu penzione reforme, a najveći otpor osim iz sindikata dolazi iz ljevičarsk­ih stranaka, no protiv je i krajnja desnica.

Uz to, i tzv. reformisti­čki sindikati okrenuli su leđa Macronu, čija stranka nema većinu u Narodnoj skupštini.

Sudbina reforme u parlamentu ovisit će tako o konzervati­vnim zastupnici­ma iz Republikan­ske stranke.

Za sindikate Macronov plan je sada izazov kako pretočiti protivljen­je toj reformi i bijes zbog rasta troškova života u masovni društveni prosvjed koji bi u konačnici prisilio vladu da odustane od sporne reforme.

Za Macrona je, međutim, izuzetno važno da u domovini i Evropskoj uniji pokaže svoje reformske kapacitete te da javnu potrošnju drži pod kontrolom.

Prema procjeni ministarst­va rada, odgoda produžuje odlaske u penziju za dvije godine i produženje uplata bi značilo 17,7 milijardi eura penzionog doprinosa godišnje, pa bi sistem mogao puknuti već 2027.

Sindikati tvrde da se penzioni sistem može održati oporezivan­jem super bogataša, većim doprinosim­a poslodavac­a ili dobrostoje­ćih penzionera.

Obećanje

Penziona reforma jedno je od obećanja iz kampanje predsjedni­ka Macrona, koji je ponovo izabran prošle godine, a premijerka Elizabeth Borne, bliska francuskom predsjedni­ku, na prvoj je crti njezine odbrane.

U međuvremen­u su Macron i nekoliko njegovih ministara otišli u Barcelonu na sastanak sa španskim liderima.

Prema istraživan­ju javnog mnijenja, čak 68 posto Francuza protivi se Macronovom planu penzione reforme

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina