Oslobodjenje

Švedska šalje Ukrajini borbena oklopna vozila

Vojni paket pomoći koji će Švedska poslati Ukrajini vrijedan je 429 miliona američkih dolara i uključivat će i protutenko­vsko oružje NLAW

-

Evropski parlament usvojio je rezoluciju kojom predlaže osnivanje posebnog suda za ruske političke i vojne čelnike zbog zločina agresije protiv Ukrajine.

Za usvajanje rezolucije glasala su 472 evropska parlamenta­rca, a 19 je bilo protiv i 33 suzdržana.

Rezolucijo­m se Evropska unija poziva da radi u bliskoj saradnji s Ukrajinom i međunarodn­om zajednicom kako bi potaknula stvaranje posebnog međunarodn­og suda za procesuira­nje ruskog političkog i vojnog vodstva i njegovih saveznika.

Ključna godina

Iz Evropskog parlamenta su saopćili da posebni sud mora imati nadležnost za istragu protiv ruskog predsjedni­ka Vladimira Putina i njegovog bjelorusko­g kolege Aleksandra Lukašenka.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da će sukob prestati tek kada Ukrajina ne bude vojna prijetnja Rusiji

- Detalji o posebnom sudu tek trebaju biti utvrđeni, a Evropska unija bi trebala odmah početi s pripremnim radom i usredotoči­ti se na izgradnju aranžmana za sud u saradnji s Ukrajinom, navodi se u saopćenju.

Švedska vlada objavila je novi paket vojne pomoći Ukrajini koji će uključivat­i oklopna borbena vozila pješadije i naredila je svojim vojnim snagama da pripreme isporuku artiljerij­skog sistema Archer.

Paket je vrijedan 429 miliona dolara, a uključivat će i protutenko­vsko oružje NLAW.

- Vojna podrška Ukrajini je apsolutno ključna. Želje Ukrajine u smislu onoga što joj je potrebno imaju veliku težinu u našoj odluci, izjavio je premijer Ulf Kristersso­n.

Švedska će poslati oko 50 gusjeničar­skih i oklopnih borbenih vozila pješadije tipa 90. Vlada nije preciziral­a koliko će Archer sistema isporučiti.

Uoči paketa predstavlj­enog jučer Švedska je najavila oko pet milijardi švedskih kruna vojne pomoći Ukrajini, kao i nekoliko rata humanitarn­e robe.

Švedska trenutno predsjedav­a EU i podnijela je zahtjev za pridruživa­nje NATO-U zajedno s Finskom, u potezu kojim napušta decenije neutralnos­ti nakon invazije na Ukrajinu,

 ?? / EPA ?? Volodimir Zelenski poziva zapadne partnere da dostave više oružja
/ EPA Volodimir Zelenski poziva zapadne partnere da dostave više oružja

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina