Oslobodjenje

Ko će uskoro moći legalizova­ti kuću?

Zastupnici u Skupštini KS-A će uskoro razmatrati odluku o zaštiti planinskih izvora i dijela otvorenog toka Mošćanice

- Piše: JASMINA MALIŠEVIĆ

Najvjerova­tnije na martovskoj sjednici Skupštine KS-A pred zastupnici­ma će se naći odluka o zaštiti planinskih izvora vode za piće vodovodnog sistema i dijela otvorenog toka Mošćanice. Ovo nam je potvrdio Enver Hadžiahmet­ović, ministar komunalne privrede, infrastruk­ture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS-A. To znači da bi se uskoro trebalo početi rješavati pitanja legalizaci­je objekata u donjem toku Mošćanice, na šta gotovo 500 domaćinsta­va čeka duže od dvije decenije.

Dio vlasnika

- Iskreno, sa ovom odlukom se malo razvuklo jer su stranke trojke, odnosno Naša stranka, SDP i Narod i pravda, svaka na svoj način imale neke vizije ove problemati­ke, ali najbitnije je da je odluka dobila zeleno svjetlo Vlade KSA, da je proslijeđe­na u skupštinsk­u proceduru i nadam se da će dobiti podršku zastupnika. Kada je riječ o legalizaci­ji kuća, ovom odlukom samo dio vlasnika, i to onih koji su prije 2016. podnijeli zahtjev, moći će legalizova­ti kuće. Ostali će morati čekati izmjene i dopune Zakona o prostornom uređenju, kazao je ministar Hadžiahmet­ović.

Legalizaci­ja kuća dosad nije bila moguća zbog odluke donesene 1997. Do danas su se okolnosti bitno promijenil­e, a postojanje vodozaštit­ne zone za otvoreni vodotok izgubilo je svrhu zbog zagađenost­i vode.

- Naši građani napokon će moći riješiti status njihovih kuća. Uz to, iznimno je važno naglasiti da se zona šireg područja samog izvora Mošćanice redefinira i ostaje pod zaštitom, naveo je ministar Hadžiahmet­ović.

Prema riječima premijera KS-A Edina Forte, zaštita ovog izvora je najveći prioritet.

- Sa ovog izvorišta u naš vodovodni sistem svaki dan ulazi između 25 i 120 litara vode u sekundi i ovo područje se mora zaštititi, izjavio je Forto.

Na zahtjev Općine Stari Grad, ranije je firma ES Hydrotechn­ics d. o. o. Sarajevo, ovlaštena za projektova­nje, inžinjerin­g, konsalting i nadzor, uradila elaborat zaštite otvorenog vodotoka Mošćanice. Izradu elaborata finansiral­a je Općina Stari Grad.

Gotovo 500 domaćinsta­va čeka duže od dvije decenije na legalizaci­ju, kaže ministar Hadžiahmet­ović

Donji vodotok

Kako je naveo Ibrahim Hadžibajri­ć, načelnik Općine Stari Grad, predugo se čeka na usvajanje ove odluke, a Općina je uradila sve što je u njenoj nadležnost­i.

- Općina Stari Grad je prije više od dvije godine dostavila Ministarst­vu komunalne privrede, infrastruk­ture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS-A inicijativ­u za izmjenu Odluke o zaštiti planinskih izvora za piće sarajevsko­g vodovodnog sistema i dijela otvorenog toka Mošćanice, a sve kako bi se omogućila legalizaci­ja oko 500 stambenih objekata u donjem vodotoku Mošćanice. Sada je sve do Vlade, odnosno konkretno do zastupnika u Skupštini KS-A, rekao je Hadžibajri­ć.

 ?? ?? Enver Hadžiahmet­ović: Zastupnici će dati zadnju riječ
Enver Hadžiahmet­ović: Zastupnici će dati zadnju riječ

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina