Oslobodjenje

Forto ide, ali ne zna se ko dolazi

Kao mogući nasljednic­i premijera Forte spominju se Draško Aćimović, Lejla Brčić, Elvedin Okerić, Adnan Šteta...

- Piše: JASMINA MALIŠEVIĆ

Prije 15 dana uopće nije bilo nedoumice ko će biti premijer KS-A. Govorilo se o jednom imenu, odnosno aktuelnom premijeru Edinu Forti iz Naše stranke. Međutim, čuda se dešavaju, pogotovo u politici, pa Forto ide dalje i više neće biti glavni u KS-U jer će zasjesti u ministarsk­u fotelju Vijeća ministara BIH. Ko će ga naslijedit­i i voditi Kanton sa najvećim budžetom, još nije poznato.

Šanse

Špekuliše se raznim imenima, znanim i neznanim, pa je teško reći ko će zaista biti glavni ili glavna u glavnom gradu. Među onima koji se spominju da bi mogli zasjesti u premijersk­u fotelju je i Draško Aćimović, ekonomista i bivši diplomata. Ustvari, tek se očekuje da Aćimović bude prijedlog stranaka osmorke. Aćimović je, inače, 2018. podnio ostavku na sve funkcije u SDPU BIH. Kad smo kod SDP-A, on kao jedinog kandidata za ovu poziciju predlaže Adnana Štetu, aktuelnog ministra saobraćaja KS-A.

S obzirom na to da premijersk­a funkcija, kako to vole reći koalicijsk­i partneri, pripada Našoj stranci, Šteta barem za sada ima male šanse.

Za razliku od Štete, Lejla Brčić iz Naše stranke odbila je ponuđeno mjesto premijerke. Inače, Brčić je bivša ministrica pravde i uprave KS-A.

- Bilo je razgovora i ponuda, ali to sam odbila. Imajući u vidu finansijsk­u krizu u koju cijeli svijet, pa i mi, ulazimo, a posebno ako posmatramo KS kroz prizmu umanjenja sredstava zbog izmjene pondera, mišljenja

Naša stranka je navodno kao potencijal­nu kandidatki­nju za premijerku predlagala i Nasihu Pozder, ali i Sabinu Ćudić

sam da poziciju premijera treba obnašati neko čija su uža struka i profesiona­lna znanja u vezi s ekonomskom strukom, izjavila je Brčić i zahvalila kolegama iz Naše stranke,

 ?? ?? Građanima će sredstva biti refundiran­a
Građanima će sredstva biti refundiran­a

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina