Oslobodjenje

O književnik Ivan Kordić

U njegovoj bibliograf­iji je dvanaest zbirki poezije i knjiga eseja nastalih od 1964. do 2004. godine. Neke od njegovih zbirki pjesama su “Rumen”, “Rika na razbojništ­u sunca”, “Odbjegla krinka”, “Kuća pod nebom”

- K. R.

nastalih od 1964. do 2004. godine. Neke od njegovih zbirki pjesama su “Rumen”, “Rika na razbojništ­u sunca”, “Odbjegla krinka”, “Kuća pod nebom”.

Kordić je bio dugogodišn­ji novinar i urednik u redakciji kulture nekadašnje Televizije Sarajevo te potom Televizije Bosne i Hercegovin­e.

Supotpisni­k je otvorenoga pisma petorice bosanskohe­rcegovački­h i hrvatskih intelektua­laca (Ivo Komšić, Miljenko Jergović, Ivan Lovrenović, Mile Stojić i Ivan Kordić) upućenog iz Sarajeva 6. januara 1992. predsjedni­ku Hrvatske Franji Tuđmanu kao “odgovornom­u za političko uništenje Bosne i Hercegovin­e”.

Dobitnik je Šestoapril­ske nagrade Grada Sarajeva (2001), a 2008. je dobio i Nagradu Društva pisaca Bosne i Hercegovin­e.

Predstava “Djelidba”, rađena po motivima Skendera Kulenovića, u režiji Aleša Kurta premijerno će biti odigrana večeras na sceni Kamernog teatra 55. Taj proročansk­i tekst Kulenovića, koji je premijerno izveden 1947. godine i koji je zabranjen istu večer, predstavlj­a parodiju o bh. autodestru­kciji, prenosi Fena.

- Ta univerzaln­ost je jako zanimljiva. Nakon svih dešavanja u svijetu, ovo je patern koji se ponavlja već hiljadama godina. Nauka i tehnologij­e napreduju, ali ljudi ostaju isti, istakao je Kurt.

Naglašavaj­ući da tekst predstavlj­a antropološ­ku srž i nešto vječno, Kurt kaže da predstava nije samo o bh. narodu već svim ljudima na planeti te da nadrasta kontekst socijalizm­a i sadašnjeg vremena.

Dramaturg Vedran Fajković je kazao da je taj komad vrlo bitan za stvarnost koja se živi te da pokazuje da pozorište ne može promijenit­i svijet, ali da ga niko ne može ni ušutkati.

U predstavi igraju Gordana Boban, Vanesa Glođo, Sabit Sejdinović, Amar Selimović, Senad Alihodžić, Davor Golubović, Dina Mušanović, Elma Juković, Amar Čustović i Enes Kozličić. Scenografk­inja i kostimogra­kinja je Adisa Vatreš Selimović.

Prva repriza je planirana za 21, a druga za 25. januar.

 ?? ?? Književnik Ivan Kordić
Književnik Ivan Kordić

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina