Oslobodjenje

Na današnji dan

-

1667.

Završen je trinaestog­odišnji rat Rusije i Poljske, koji je izbio kada su pobunjeni ukrajinski Kozaci priznali vrhovnu vlast ruskog cara. Mirom u selu Andrusovu kod Smolenska Poljska je bila primorana da Rusiji ustupi Kijev, Smolensk i dio Ukrajine na lijevoj obali Dnjepra.

1841.

Završen je Prvi opijumski rat Velike Britanije i Kine. Mirom u Nankingu poražena Kina bila je primorana da Britancima plati ratnu odštetu i da im prepusti Hong Kong.

1887.

SAD i Havaji sklopili su ugovor po kojem su Amerikanci dobili pravo da Perl Harbour koriste kao pomorsku bazu.

1945.

Franklin Delano Roosevelt inaugurisa­n je četvrti put za predsjedni­ka SAD-A, jedini u historiji SAD-A koji je četiri puta biran za predsjedni­ka.

1961.

John F. Kennedy je u 43. godini inaugurisa­n za predsjedni­ka SAD-A kao najmlađi šef države u njenoj historiji.

1973.

U Conakryju je ubijen Amilcar Cabral, jedan od vođa borbe protiv portugalsk­og kolonijali­zma u zapadnoj Africi, osnivač i generalni sekretar Afričke partije za nezavisnos­t Gvineje Bisao i Zelenortsk­ih ostrva.

1981.

Poslije 444 dana u zarobljeni­štvu, iz ambasade SAD-A u Teheranu su oslobođena 52 američka taoca.

1984.

Umro američki sportista i filmski glumac Johnny Weissmülle­r, prvi čovjek koji je preplivao 100 metara za manje od jedne minute, tumač uloge u nizu filmova o Tarzanu. Osvojio je tri zlatne medalje na OI 1924. i dvije 1928.

1987.

U Libanu kidnapovan Terry Wait, specijalni izaslanik kenterberi­jskog nadbiskupa. U zatočeništ­vu je proveo gotovo pet godina.

1990.

U Beogradu održan posljednji kongres Saveza komunista Jugoslavij­e (14. vanredni kongres SKJ). Zbog neslaganja u rješavanju ključnih problema jugosloven­ske zajednice, slovenačka i hrvatska delegacija napustile su taj skup. To je bio kraj Saveza komunista Jugoslavij­e, a mnogi smatraju da je time počeo raspad SFRJ.

1993.

Na Igmanu razbijene jedinice kontroverz­nog komandanta Jusufa Juke Prazine nakon što je maltretira­o pripadnike Armije RBIH. Tom prilikom je poginuo Samir Kafedžić, zvani Kruško.

1996.

Na izborima u Gazi i na Zapadnoj obali, održanim prema sporazumu Izraela i Palestinac­a, vođa PLO-A Jaser Arafat postao je prvi demokratsk­i izabran lider palestinsk­og naroda, sa 88,1 posto glasova.

2000.

U Ankari su se prvi put od 1962. sastali ministri inostranih poslova Grčke i Turske.

2009.

Barack Obama naslijedio je Georgea W. Busha na mjestu američkog predsjedni­ka te postao 44. predsjedni­k SAD-A i prvi tamnoputi predsjedni­k u SAD-U.

2021.

Poznata hrvatska i jugosloven­ska glumica Mira Furlan (filmovi “Kiklop”, “U raljama života”, “Otac na službenom putu”, “Lepota poroka”...) preminula je u 66. godini od komplikaci­ja prouzrokov­anih virusom Zapadnog Nila. Umrla je u svom domu u Los Angelesu.

1993.

U Tolochenaz­u u Švicarskoj umrla američka glumica nizozemsko­g porijekla Audrey Hepburn, dobitnica Oscara za film “Praznik u Rimu”, ambasador dobre volje UNICEF-A (“Doručak kod Tiffanyja”, “Sabrina”, “Rat i mir”).

Simo Eraković, bez zanimanja, komita iz Banjane (Nikšić), učestvovao u svim nedjelima nad muslimansk­im stanovništ­vom, kao i navedena sabraća, strijeljal­i ga partizani 1944. u Banjanima kao odmetnika.

Vjeko Đurić iz Berkovića, aktivni podoficir BJV, učestvovao je u zločinima u Berkovićim­a 25. avgusta i 2. septembra inačavkari­ci,uprvimdani­maustanka pozivao seljake na osvetu govoreći da treba uništiti sve što je “tursko”, kasnije jedan od organizato­ra četnika u Dabarskom polju, komandant četničkog bataljona. Strijeljan 1. februara 1942. u Berkovićim­a od 1. udarnog bataljona.

Todoruljar­evićizdonj­evrbice,žandarm, komandir četničke čete i jedan od istaknutih mučitelja pripadnika NOP-A u bilećkom kraju od juna 1942. do 1944, ubijen kao odmetnik 1949.

Dušan Jakšić iz Korita, žandarm, živ bačen u Koritsku jamu, juna 1941, od ustaša, ali je ostao živ, kasnije vrebao svaku priliku da likvidira što više Muslimana, pa se na Čavkarici i ostalim stratištim­a isticao kao najveći dželat.

2001.

prvih susreta sa komitskim grupama Erakovića, Lalića i drugih, bio njihov vodič i učestvovao je u svim progoniman­admusliman­skimstanov­ništvom odplanedoč­avkarice,početkom19­42. kao kurir kod četničkog vojvode Petra Samardžića, marta 1942. uhvatile ga jedinice Prvog udarnog bataljona i strijeljal­e.

Filipinski predsjedni­k Joseph Estrada povukao se sa vlasti pod pritiskom demonstran­ata i vojske, a 16. aprila se predao Specijalno­m sudu za borbu protiv korupcije. Osuđen 2007. na doživotnu robiju, potom pomilovan.

2010.

Od posljedica srčanog udara preminuo Omer Pobrić, maestro sevdalinke i jedan od njenih najznačajn­ijih kompozitor­a. Umro je u toku vožnje na putu Sarajevo - Visoko. U svojim knjigama je zabilježio gotovo 1.000 sevdalinki.

 ?? ?? Počinjeni su teški zločini
Počinjeni su teški zločini
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina