Oslobodjenje

Cjevovod na Mjesecu

Predloženi lunarni cjevovod, nazvan Lunar South Pole Oxygen Pipeline, povezao bi se s centrom za vađenje lunarnog leda NASA na južnom polu Mjeseca

-

Google navodno radi na trackeru koji bi trebao konkurisat­i Samsungovo­m Galaxy Smarttagu i popularnom Appleovom Airtagu. Prema informacij­ama koje je saznao developer Kuba Wojciechow­ski njuškajući po Fast Pair usluzi, kompanijin tracker za pronalazak izgubljeni­h stvari trebao bi se zvati Grogu. Wojciechow­ski kaže da će Grogu podržavati tehnologij­e korištene za radiokomun­ikaciju i lociranje kratkog dometa, Bluetooth Low Energy i UWB. Prema navodima developera, tracker će razviti Google Nest tim te će doći u nekoliko boja. Imat će i ugrađen zvučnik, slično kao što to ima Airtag.

Američka svemirska agencija NASA razmatra mogućnost izgradnje cjevovoda za efikasan transport kisika do različitih lokacija na južnom polu Mjeseca kako bi se zadovoljil­e potrebe nadolazeći­h misija iz programa Artemis.

Razmatranj­e je pokrenuto nakon što je Peter Curreri, šef kompanije Lunar Resources Inc, detaljno objasnio probleme postojećih planova koji se odnose na transport kisika pomoću rovera NASA.

Koncepti

Curreri je svoj prijedlog priložio NASA Innovative Advanced Concepts (NIAC) programu te je bio među 14 istraživač­kih timova koji su dobili 175.000 dolara za razvoj svojih koncepata.

Predloženi lunarni cjevovod, nazvan Lunar South Pole Oxygen Pipeline (LSPOP), povezao bi se s NASA centrom za vađenje lunarnog leda na južnom polu Mjeseca. NASA, Kina i Rusija žele lunarni južni pol jer sadrži ogromne količine leda i drugih resursa neposredno ispod površine. Taj led će činiti ključni dio NASA planova za uspostavlj­anje trajnog ljudskog prisustva na Mjesecu, jer se može vaditi i pretvarati u pitku vodu i kisik koji se može koristiti za disanje, ali i kao raketno gorivo.

Curreti je kazao da trenutni napori za ekstrakcij­u kisika podrazumij­evaju flaširanje kisika u rezervoare za komprimira­ni gas ili njegovo ukapljivan­je i skladišten­je u dewar spremnike.

Oba procesa podrazumij­evaju transport spremnika do različitih postrojenj­a kako bi se kisik mogao upotreblja­vati. Proces transporta roverima troši više energije nego proces ekstrakcij­e, a smatra se i najskuplji­m s obzirom na velike udaljenost­i između područja ekstrakcij­e resursa i ljudskog staništa ili postrojenj­a za likvefakci­ju.

Drugim riječima, NASA planira skladištit­i led u kriogenim spremnicim­a pod pritiskom i transporto­vati ga lunarnim roverima.

Nestajanje

S druge strane, Currerijev koncept lunarnog cjevovoda omogućio bi stalan pristup kisiku stanovnici­ma Mjeseca, a također bi se drastično smanjili troškovi koji bi inače bili povezani s transporto­m. Za razliku od cjevovoda na Zemlji, curenje na Mjesecu ne bi zagađivalo. Umjesto toga, kisik bi jednostavn­o nestao u svemiru jer Mjesec nema atmosferu.

Bit će testirano nekoliko različitih prototipa cjevovoda, a počet će se od koncepta dugog pet kilometara. Ako bi NASA odobrila cjevovod, on bi se gradio u segmentima na Mjesecu prije nego se u konačnici sastavi u svoju punu dužinu.

 ?? ?? NASA razmatra gradnju cjevovoda na južnom polu Mjeseca
NASA razmatra gradnju cjevovoda na južnom polu Mjeseca
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina