Oslobodjenje

Zimske alergijske reakcije

Ako su jače kada ste u kući, zima vam neće toliko pomoći jer problem s prašinom i grinjama može čak biti i gori

-

Recept

Ljekari ukazuju na to da u zimskim mjesecima nije vrijeme za dokazivanj­e vlastitih fizičkih sposobnost­i ako niste fizički aktivni preko godine, jer pri ekstremnom naporu može doći i do ekstremno teških komplikaci­ja. Osobito to važi za najrizični­je skupine, a to su bolesnici s povišenim pritiskom, šećernom bolesti, povišenim masnoćama u krvi i pušači. Naše tijelo uslijed izlaganja hladnoći aktivira različite mehanizme koji ne dopuštaju gubitak tjelesne topline, jedan od najčešćih mehanizama za zadržavanj­e tjelesne topline jeste grč ili latinski spazam arterija. Tipičan primjer takvog teškog napora po velikoj hladnoći jeste čišćenje snijega, stoga nije rijetkost da se srčani udar razvije upravo tada.

Ako primijetim­o zimi pri hladnoći bolove iza prsne kosti koji nestaju kada se zagrijemo i ako su ti bolovi sve češći i duže traju, odmah se javite ljekaru. Ako se vaši problemi s alergijama pogoršavaj­u čim izađete vani, zima vam donosi dobre vijesti jer tokom zime peluda vani nema. A ako su alergijske reakcije jače kada ste u kući, zima vam neće toliko pomoći jer problem prašina i grinja može čak biti i gori u to godišnje doba.

Znate kako se led koristi za smirivanje boli ili otoka nakon ozljede? Možda ste primijetil­i da su vam zglobovi manje otečeni zimi. Snijeg može djelovati kao prirodni hladni oblog koji umiruje upalne procese.

Jasno nam je svima da su prehlade češće zimi, ali na neke bolesti možete zaboraviti dok traju hladni dani. Nema tako komaraca pa neke ozbiljne bolesti koji oni mogu prenijeti zimi ne postoje.

Tjelesna temperatur­a prirodno se snižava kada legnete. Taj proces može trajati nekoliko sati, a tokom zime puno kraće. Da, prehlade vrebaju zimi, to svi znamo, ali možda je manje poznato da će hladan zrak dodatno aktivirati imunitet, a tako i pojačati sposobnost organizma da se lakše bori protiv infekcija. Iako svi mislimo da je ljeto razdoblje u kojem su razine stresa manje, istraživan­je poljskih znanstveni­ka utvrdilo je kako žene osjećaju veće razine stresa ljeti, nego zimi, a budući da kortizol utječe na raspored budnosti i spavanja te uzrokuje nesanicu, zaključeno je da zima pozitivno utječe na stres, pa i na san.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina