Oslobodjenje

Brkić u 2. kolu, Đoković u

Bh. teniser je u paru sa Gonzalom Escobarom iz Ekvadora uspio proći prvu prepreku

-

Bosanskohe­rcegovački teniser Tomislav Brkić plasirao se u drugo kolo doublea na Grand Slam turniru Australian Open. Brkić je u paru sa Gonzalom Escobarom iz Ekvadora u prvom kolu doublea nakon preokreta pobijedio par iz Srbije, braću Ivana i Mateja Sabanova sa 1:6, 7:6, 6:4, za dva sata i 10 minuta igre. U meču za plasman u osminu finala Brkić i Escobar igrat će protiv britansko-australske kombinacij­e Jamie Murray/michael Venus.

U singlu, Novak Đoković nastavlja put prema desetom naslovu na Australian Openu, no zabrinut je zbog povrede mišića. Nakon što je turnir otvorio ubjedljivo­m pobjedom protiv Španca Roberta Carballesa Baene (6:3, 6:4, 6:0), srbijanski teniser je u duelu drugog kola savladao francuskog kvalifikan­ta Enza Coaucauda sa 6:1, 6:7 (5), 6:2, 6:0 nakon gotovo tri sata igre.

Nakon što je dobio prvi set za samo 36 minuta, Đoković je krajem drugog zatražio ljekarsku pomoć zbog obnovljene povrede mišića. Izgubio je taj set, no uprkos poteškoćam­a pri kretanju, dobio je sljedeće dvije dionice za konačnu pobjedu nad 191. igračem svijeta. U trećem kolu čeka ga Bugarin Grigor Dimitrov, 27. nositelj turnira.

- Da budem iskren, uopšte nije dobro, ali idem dan po dan. Bolje sam se osjećao na prošlom meču nego danas. Nadam se da ću se uspjeti oporaviti za sljedeći meč, rekao je Đoković za Eurosport.

Ni ovaj Đokovićev meč nije prošao bez incidenta. Srbijanski teniser je sredinom četvrtog seta tražio od sudije da s tribina izbaci neke navijače koji su neprestano galamili i ometali igru, što je i učinjeno.

Nakon oproštaja prvog nosioca u Melbourneu Rafaela Nadala, prvi Grand Slam turnir sezone ostao je i bez drugog nosioca, Norvežanin­a Caspera Ruuda. Trećeg igrača

Uspješan dan za Amerikance na Australian Openu, osim Brooksbyja i Paula, upotpunili su i JJ Wolf (ATP - 66) i Ben Shelton (ATP - 92)

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina