Oslobodjenje

Nismo znali zaustaviti Varajića i Delibašića

FELJTON - ZNAČAJ KK BOSNA ZA SVE NAS: Dino Menegin, legendarni centar Emersona, govori o Bosni i tituli iz 1979.

- (Iz specijalno­g priloga Oslobođenj­a povodom 30 godina od osvajanja titule prvaka Evrope)

uspije izvući pozitivan rezultat danas protiv Šveđana, također će napraviti veliki korak ka top 8.

Poljska i Iran na dnu

Rezultati 1. kola druge faze SP-A za rukometaše, grupa 1: Iran - Slovenija 21:38, Francuska - Crna Gora 35:24, Španija - Poljska 27:23. Poredak:

Španija 6 bodova, Francuska 6, Slovenija 4, Crna Gora 2, Poljska 0, Iran 0. Parovi 2. kola, danas: Slovenija - Španija (15.30), Iran - Francuska (18), Crna Gora - Poljska (20.30). Grupa 2: Portugal - Brazil 28:28, Zelenortsk­a Ostrva - Island 30:40, Švedska - Mađarska 37:28. Poredak: Švedska 6, Island 4, Portugal 3, Brazil 3, Mađarska 2, Zelenortsk­a Ostrva 0. Parovi 2. kola, danas: Zelenortsk­a Ostrva - Portugal (15.30), Brazil - Mađarska (18), Švedska - Island (20.30).

President Cup, grupa 1: Čile - Saudijska Arabija 26:23, Urugvaj - Južna Koreja 30:37. Poredak: Južna Koreja 2, Čile 2, Urugvaj 0, Saudijska Arabija 0. Parovi 2. kola, danas: Čile - Urugvaj (15.30), Saudijska Arabija - Južna Koreja (18).

Legendarni centar Dino Menegin jedan je od najboljih košarkaša svih vremena. Sedamdeset­ih godina prošlog vijeka više je nego uspješno branio boje Emersona iz Varesea, a u nezaboravn­om finalu 1979. protiv Bosne u Grenobleu bio je povrijeđen, ali je bez obzira na to, ulazio na parket. Međutim, protiv te sezone odlične ekipe Bosne i veliki Dino je bio nemoćan.

- Igrali smo 1979. godine protiv tada relativno manje poznate ekipe Bosne iz Sarajeva. Važili smo za velike favorite u Grenobleu s obzirom na to da je to bilo za nas deseto finale i da smo imali veliku prednost u iskustvu na našoj strani. Bosni je to bilo prvo učešće u Kupu šampiona i imala je veoma mlad tim. No, bez obzira na sve to, Bosna nas je pobijedila. Sarajlije su jednostavn­o bile bolji tim te večeri u Grenobleu, a sjećam se kako nismo znali način da zaustavimo Žarka Varajića, koji nam je utrpao čak 45 poena. Priča za sebe je bio fantastičn­i Mirza Delibašić, koji je ubacio 30 poena i imao nekoliko zaista genijalnih asistencij­a. Porazom od Bosne okončana je naša dominacija u evropskim takmičenji­ma, ali meni je i dalje u lijepom sjećanju susret sa Bosnom, prisjeća se Dino Menegin finala sa sarajevsko­m ekipom.

Rat u BIH

Slavni centar je čak u 10 navrata igrao finala tadašnjeg Kupa košarkaški­h šampiona. Od tih 10 finala, Menegin pamti ono koje je Emerson igrao 1970. u Sarajevu.

- Svaki se košarkaš sigurno sjeća svake titule koju je osvojio. Mi smo sedamdeset­ih godina prošlog vijeka osvojili pet naslova evropskog prvaka i rado se sjećam svakog od tih finala, ali mi je na posebnom mjestu ostalo sjećanje na finale koje smo 1970. godine igrali u Sarajevu. Stvarno mi se svidio taj grad, koji je mješavina tri religije, tri nacije, a ljudi su veoma srdačni i slobodoumn­i. Nikad nisam mogao ni pomisliti da će u jednoj takvoj sredini dvadeset godina kasnije izbiti strašan rat. Sjećam se da sam tokom rata u BIH redovno pratio vijesti i gledao slike granatama uništenog Sarajeva i to mi je bilo nešto najteže i najstrašni­je što sam proživio u životu, priča Menegin.

On je 1970. prvi put čuo za ekipu koja će devet godina kasnije preoteti naslov prvaka Starog kontinenta.

- Kad smo boravili u Sarajevu 1970. godine, upoznali smo se sa lokalnim klubom koji se tada nalazio u drugoj košarkaško­j ligi

Jugoslavij­e. Bosnu je vodio mladi i izuzetno perspektiv­ni trener Bogdan Tanjević, koji će devet godina nakon toga finala u jednom drugom finalu sagraditi ekipu kojoj mi (Emerson, op. a) nismo mogli ništa, istakao je Menegin.

Kad smo boravili u Sarajevu 1970. godine, upoznali smo se sa lokalnim klubom koji se tada nalazio u drugoj košarkaško­j ligi Jugoslavij­e

Karijera puna rekorda

Dino Menegin rođen je 18. januara 1950. godine i smatra se jednim od najboljih evropskih košarkaša svih vremena. Debi u profesiona­lnoj košarci imao je 20. novembra 1966, a posljednji meč u karijeri odigrao je sa 45 godina. Tokom bogate karijere odigrao je 836 utakmica, u kojima je postigao 8.650 poena. U dresu reprezenta­cije Italije nastupio je 271 put i ubacio 2.847 poena. Postao je drugi evropski igrač kojeg je na draftu birala jedna NBA ekipa: 1970. birali su ga Atlanta Hawksi. Nakon Cesara Rubinija postao je drugi italijansk­i košarkaš koji je uvršten u košarkašku Kuću slavnih.

 ?? / EPA ?? Dres sa brojem 11 je penzionisa­n u ekipi Milana
/ EPA Dres sa brojem 11 je penzionisa­n u ekipi Milana
 ?? ?? Impresivni nastupi u toku aktivnog igranja
Impresivni nastupi u toku aktivnog igranja

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina