Oslobodjenje

Svi za Dodika, Dodik po svome

SNSD će danas u punom kapacitetu glasati za izbor Savjeta ministara BIH

- Piše: GORAN DAKIĆ

Nakon što je prije nekoliko dana digao glas protiv imenovanja Dnsovog predsjedni­ka Nenada Nešića na mjesto ministra sigurnosti Bosne i Hercegovin­e, lokalni SNSD iz Istočnog Sarajeva juče se sastao sa liderom stranke Miloradom Dodikom. Sve nesuglasic­e su otklonjene: SNSD će jednoglasn­o podržati najavljeni sastav Savjeta ministara BIH.

Dodik je nakon sastanka rekao da je SNSD u Istočnom Sarajevu imao primjedbe na “određene stvari”. Te primjedbe su, kazao je on, utemeljene uzimajući u obzir rezultate koje je ovaj odbor ostvario na opštim izborima. Ovo, rekao je on, nije najsrećnij­a situacija za SNSD, ali prepreka neće biti i SNSD će glasati za novi sastav Savjeta ministara BIH.

- Važno je da RS na pravi način bude zastupljen na nivou BIH. Određeni kompromisi i kombinacij­e koje smo činili bili su motivisani obezbjeđen­jem što bolje pozicije RS-A. I dalje tragamo za dvotrećins­kom većinom u Narodnoj skupštini RS-A i važna nam je svaka partija. Kada smo usvajali budžet i kada smo formirali vladu, a pogotovo onda kada smo glasali za četiri poslanika u Domu naroda BIH, bilo nam je važno da imamo glasove DNS-A, izjavio je Dodik.

Ćosić je “resetovanj­e” objasnio jedinstvom koje vlada u stranci, ali je naglasio da će “istok SNSD-A” i dalje biti protiv saradnje sa Nešićem, ali na lokalnom nivou.

- Slijedimo put Milorada Dodika i nikakvo huškanje neće nas ubijediti u to da nas je neko isključiva­o, kazao je Ćosić.

Prije današnjeg glasanja nova paljevina: u Istočnom Sarajevu zapaljen je automobil bivšeg člana DNS-A i odbornika u Skupštini opštine Istočno

Sarajevo Aleksandra Sladoja. On kaže da je Mercedes u potpunosti izgorio i dodaje da su stradala još “dvatri” automobila.

- Gledao sam da spasim što se spasiti može, pošto je to bilo jako blizu kuće. Moglo je sve izgorjeti. Velika je to trauma za porodicu. Strašno, ne znam šta da vam kažem. Ne sumnjam stvarno ni na koga. Ja vjerujem u policiju, moraće posvetiti više pažnje s obzirom na ove dvije paljevine koje su se desile. Ima dosta kamera, počinioci se moraju naći, rekao je Sladoje.

Sladoje je bio savjetnik smijenjeno­g ministra za ljudska prava i izbjeglice Miloša Lučića, koji je proveo mjesec u pritvoru. Miloš Lučić je bio odbornik DNS-A u Skupštini opštine Istočna Ilidža, a zajedno sa Nešićem i Aleksandro­m Glavašem, bivšim poslanikom DNS-A u parlamentu Srpske, bio je suvlasnik firme Legend koja je zaradila milione sarađujući sa putarima u Republici Srpskoj. Sladoje je navodno i u rodbinskim vezama sa Nenadom Nešićem. Prije osam dana u Istočnom Sarajevu je zapaljen automobil Predraga Nešića, brata Nenada Nešića, koji je ujedno i poslanik DNSA u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina