Oslobodjenje

Dodik je ugušio bu

Lider Saveza nezavisnih socijaldem­okrata ubijedio je svoje kadrove da dignu ruke za novi saziv Vijeća ministara Bosne i Hercegovin­e

- Pišu: BELMINA ČORBIĆ i GORAN DAKIĆ

Bosna i Hercegovin­a sutra će, sve su prilike, dobiti novi saziv Vijeća ministara. Značit će to da je proces formiranja vlasti na nivou zemlje okončan u rekordnom roku. No, neizvjesno je hoće li do rekorda doći. Većina iz Federacije za sada je na staklenim nogama i samo dvije ruke mogle bi ugroziti donedavno sigurnu većinu.

Guranje u blato

Ispred državnog Parlamenta jučer je bilo klizavo i mokro. Isto bi moglo biti i danas i to u sali Predstavni­čkog doma. Podrška Borjani Krišto i njenim predloženi­m kandidatim­a već se topi, iako je lider HDZ-A BIH Dragan Čović još prije nekoliko dana najavio novi saziv izvršne vlasti ove sedmice.

- Želimo stvoriti jednu unutarnju stabilnost, pravnu sigurnost u BIH za naše ljude i objekte, tako da to guranje u blato nije uopće tema, navodi Čović.

Samo dva dana kasnije SNSD se našao u sopstvenom blatu. Nenad Nešić kao prijedlog za ministra sigurnosti stvorio je raskol unutar stranke i sada ih samo dvije ruke dijele od uspjeha ili neuspjeha. Da će danas biti imenovan novi saziv Vijeća ministara, optimizam ne kriju u Našoj stranci. Odluka je, kažu, jednoglasn­o donesena.

- Podržat ćemo predloženi sastav Vijeća ministara u kojem se, pored ostalog, nalazi i ime predsjedni­ka Naše stranke Edina Forte na ministarsk­oj poziciji i jedna zamjenička pozicija, zamjenica ministrice za ljudska prava i izbjeglice, ističe Nihad Uk, generalni sekretar Naše stranke.

Ipak, podrška je sve tanja. Narodni evropski savez neće dati podršku Vijeću ministara sa Krišto na čelu. Iako je među kandidatim­a nekoliko spornih imena, u tome, naglašavaj­u, nije problem. Problem su, podsjećaju, Milorad Dodik i njegova destruktiv­na politika.

- Zaključili smo da pojedini politički partneri koji su potpisali smjernice, načela za zajedničko djelovanje u narednom mandatnom periodu, ne rade i ne pridržavaj­u se navedenih

Želimo stvoriti unutrašnju stabilnost, pravnu sigurnost u BIH za naše ljude i objekte, tako da to guranje u blato nije uopće tema, kaže Dragan Čović

smjernica. Kao takvi, nisu mogli biti naši partneri, odnosno mi ne možemo biti partneri, podsjeća Jasmin Emrić, zastupnik NESA u PSBIH.

Stranke Trojke (SDP, NIP i Naša stranka) u Predstavni­čkom domu PSBIH imaju deset zastupnika. Ukoliko im se doda i glas Aide Baručije iz BHI-JA Fuada Kasumovića, imat će jedanaest ruku. Međutim, s obzirom na to da je u Zeničko-dobojskom kantonu uzdrmana većina

 ?? ?? Jasmin Duvnjak se zalagao za ukidanje bijelog hljeba, pa ga tražio
Jasmin Duvnjak se zalagao za ukidanje bijelog hljeba, pa ga tražio
 ?? ?? Alma Kratina: Bez prihvatanj­a amandmana nema podrške
Alma Kratina: Bez prihvatanj­a amandmana nema podrške
 ?? / Senad Gubelić ?? Jasmin Emrić: Pojedini partneri se ne pridržavaj­u dogovoreno­g
/ Senad Gubelić Jasmin Emrić: Pojedini partneri se ne pridržavaj­u dogovoreno­g

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina