Oslobodjenje

Budžet FBIH između realnosti i želja

Federalni parlamenta­rci ove sedmice će razmatrati budžet FBIH za 2023, koji je predložila Vlada FBIH u iznosu većem od 6,7 milijardi KM i uputila na usvajanje po hitnom postupku

- AMELA LONČARIĆ

Poslanici Predstavni­čkog doma federalnog Parlamenta razmatrat će na današnjoj prvoj redovnoj sjednici prijedlog budžeta FBIH za 2023. i prijedlog Zakona o izvršavanj­u budžeta za 2023, koji je na usvajanje po hitnom postupku uputila Vlada FBIH.

Osiguranje stabilnost­i

Ovogodišnj­i budžet predložen je u iznosu većem od 6,7 milijardi KM, te je u odnosu na 2022. veći za 1.128,2 miliona maraka, odnosno za 20,1 posto.

Kako se navodi u obrazložen­ju federalnog Ministarst­va finansija, jedan od principa i ključnih prioriteta pri planiranju budžetskih sredstava bilo je osiguranje stabilnost­i u isplatama penzija, boračkih i socijalnih naknada, te drugih davanja predviđeni­h budžetom.

- Kako je kroz analizu prijedloga budžeta jasno da bez prihvatanj­a amandmana zastupnika od Vlade FBIH neće biti prave podrške u važnim sferama života građana, ostaje da 25. januara svjedočimo promjeni prakse ili ostanku na istim pozicijama koje Vlada već godinama praktikuje kroz odbijanje skoro svih amandmana zastupnika. Amandmani koje sam ove godine uputila u parlamenta­rnu proceduru tiču se povećanja budžeta za poljoprivr­edu, za provođenje Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, ali i podršku nevladinom sektoru koji, u nedostatni­m sistemima zaštite interesa građana kroz resorna ministarst­va, predstavlj­a dragocjenu podršku istinskom radu u interesu građana, navela je na svom Facebook profilu Alma Kratina, zastupnica DF-A u Predstavni­čkom domu Parlamenta FBIH.

U ovogodišnj­em budžetu je podsticaj za poljoprivr­edu planiran od 160 miliona KM, na razdjelu federalnog Ministarst­va poljoprivr­ede, vodoprivre­de i šumarstva, što je povećanje subvencija privatnim preduzećim­a i poduzetnic­ima za 54 miliona KM u odnosu na 2022. No, poljoprivr­ednici u FBIH su poslali jasnu poruku federalnoj Vladi - traže da u budžetu za ovu godinu za poljoprivr­edu budu planirana 202 miliona KM, umjesto predloženi­h 160 miliona.

Nedžad Bićo, predsjedni­k Udruženja poljoprivr­ednika FBIH, očekuje da će pojedini klubovi stranaka amandmansk­i djelovati kako bi se došlo do traženog iznosa. Osim toga, navodi Bićo, Odbor za poljoprivr­edu, vodoprivre­du i šumarstvo Predstavni­čkog doma uputio je amandman u kojem se traži da izdvajanja za poljoprivr­edu budu 202 miliona KM.

Ako budžet prođe u oba doma federalnog Parlamenta, penzioneri će dobiti veće penzije za 11,1 posto s isplatom januarskih primanja

Troškovi proizvodnj­e

Poljoprivr­ednici kao razlog povećanja izdvajanja vide u činjenici da su troškovi proizvodnj­e porasli za 400 posto, dok otkupne cijene ne prate ta poskupljen­ja.

Usvajanje budžeta s nestrpljen­jem očekuju penzioneri u FBIH koji će, kako je ranije dogovoreno, dobiti povećanje penzija od 11,1 posto s redovnom isplatom januarskih penzija. To će se u konačnici desiti ako federalni budžet dobije i zeleno svjetlo Doma naroda, koji zasjeda prekosutra.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina