Oslobodjenje

Nu svojih kadrovika

-

zbog nesuglasic­a na relaciji BHI FK - SDP, ne može se očekivati bezrezervn­a podrška. Poslaniku iz stranke Za nove generacije, za razliku od NES-A, ipak su problem kandidati. Još ranije se čula najava da neće podržati imenovanja pravosnažn­o osuđenih osoba, tačnije Snsdovog Zorana Tegeltiju kao ministra finansija i Sdp-ovog Zukana Heleza za ministra odbrane.

- Oni su presuđeni za određena kaznena djela. Podignuta je optužnica protiv tih osoba ili nadležni tužilački policijski organi vode istragu protiv njih. Za takav sastav ministara neću glasati, ranije je najavio državni poslanik Zlatko Miletić.

Nakon Nešićevog brata, bivšem članu i odborniku DNS-A u Skupštini opštine Istočno Sarajevo preksinoć je zapaljeno vozilo ispred kuće, a policija traga za državljani­ma Srbije

Za izglasavan­je je potrebna većina onih koji su prisutni i glasaju. U idealnim uvjetima, kada bi na sjednicu stiglo svih 42 članova PD-A PSBIH, većina bi bila 22 zastupnika. Te 22 ruke šestorka, HDZ i SNSD nemaju bez Tegeltije i Heleza koji bi u ovom slučaju birali sami sebe. Predsjedni­k SNSD-A Milorad Dodik rekao je juče da će poslanici ove stranke u punom kapacitetu glasati za novi saziv Vijeća ministara BIH.

Podsjećamo da su se članovi Gradskog odbora SNSD-A iz Istočnog Sarajeva prije dva dana “pobunili” protiv imenovanja Nenada Nešića za ministra bezbjednos­ti BIH. Oni su tada rekli da će tek donijeti odluku o tome da li će poslanik SNSD-A u Predstavni­čkom domu Parlamenta­rne skupštine BIH koji dolazi iz tog dijela Republike Srpske Miroslav Vujičić glasati za novi saziv Savjeta ministara BIH. Ipak, sastanak sa Dodikom je eliminisao bilo kakve probleme prilikom glasanja.

- Održao sam sastanak sa prijatelji­ma iz Istočnog Sarajeva. Poslanici SNSD-A u punom kapacitetu danas će glasati za podršku u Savjetu ministara BIH. Ovo nije najsrećnij­a situacija, ali idemo dalje, naveo je nakon sastanka Dodik koji je, kako su objavili pojedini mediji, prijetio da će isključiti iz stranke sve one koji budu protiv Nešićevog imenovanja.

Predsjedni­k Gradskog odbora SNSD-A Istočno Sarajevo Ljubiša Ćosić rekao je ranije da je ovaj odbor najveće stranke u Srpskoj protiv Nešićevog imenovanja. Ipak, danas će glasati za njega. Još nisu poznati Dodikovi “argumenti” pred kojima je “istok SNSD-A” pokleknuo.

- Nijednog trenutka nismo rekli da su kandidati SNSD-A loši prijedlozi i o tome ćemo razgovarat­i na stranačkim organima, ali smo predstavlj­ali jedan put, pozicioni put vlasti koji donosi dobro Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovin­i. Nismo bili predstavni­ci opozicije kada smo se borili za glasove i nismo bili predstavni­ci trećeg puta, rekao je Ćosić prije dva dana.

Ćosić svoj “salto unazad” sada pravda riječima da njegovi raniji stavovi nisu bili isključivi.

Šume i odbori

- Ovdje smo kao jedinstven­a ekipa gradskog odbora došli u jedinstven­i SNSD. Toliko smo jedinstven­i i toliko vodimo računa o RS-U da možemo reći različita mišljenja i da se ona uvaže. Slijedimo put Milorada Dodika i nikakvo huškanje neće nas ubijediti u to da nas je neko isključiva­o. Ne lično Nenad Nešić, nego politike koje je on predstavlj­ao, neće imati našu podršku unutar opštinskih struktura, dodao je Ćosić.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Crnadak poručio je da od “pobune” SNSD-A u Istočnom Sarajevu zbog ministarsk­e fotelje obećane Nenadu Nešiću neće biti ništa. On kaže da će “istok SNSDA” sigurno glasati za Nenada Nešića.

- Dodik će im obećati direktora u nekom šumarstvu ili slično, dva-tri izvršna direktora ili pomoćnika ministra i pet-šest upravnih i nadzornih odbora. Time će sva priča biti završena. Od pobune neće biti ništa, to je samo još jedna predstava za javnost, kazao je Crnadak.

Predsjedav­ajuća Predsjedni­štva BIH Željka Cvijanović se, u okviru zvanične posjete Mađarskoj, u Budimpešti sastala s predsjedni­kom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom i ministrom vanjskih poslova i trgovine Peterom Sijartom. Sagovornic­i su ocijenili da BIH i Mađarska nemaju otvorenih pitanja, te izrazili nadu da će dobri bilateraln­i odnosi biti temelj za dalje jačanje privredne, kao i drugih vidova saradnje. Cvijanović je posjetila i Sentandrej­u i sastala se s episkopom budimskim Lukijanom, kao i Crkvu Uspenja Presvete bogorodice i Srpski pravoslavn­i muzej Eparhije budimske.

Ademović na čelu Savjeta

Pri Kabinetu člana Predsjedni­štva BIH Denisa Bećirovića formiran je Savjet za ustavnopra­vna pitanja s ciljem razmatranj­a određenih pitanja iz nadležnost­i Predsjedni­štva BIH. Rad Savjeta se zasniva na pro bono osnovi. Sjednici je prisustvov­alo 19 stručnjaka. Savjet je stanovišta da uređenje državne imovine mora biti pravno, a ne političko pitanje, u skladu sa Ustavom BIH i zakonom. Za predsjedni­ka Savjeta imenovan je dr. Nedim Ademović, ekspert za ustavno pravo.

Bećirović se jučer sastao i s predstavni­cima Saveza bh. udruženja u Austriji Consilium Bosniacum.

 ?? ?? Predstavni­ci ogranka SNSD-A iz Istočnog Sarajeva na raportu kod Dodika
Predstavni­ci ogranka SNSD-A iz Istočnog Sarajeva na raportu kod Dodika
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina