Oslobodjenje

Ema Zapadu i NATO-U

-

francusko-nemačka, biti zapravo osnova tog drugog ili konačnog sporazuma o stabilizac­iji odnosa između Beograda i Prištine.

Vučić je rekao kako ne može zaustaviti prijem Kosova u NATO. Je li cilj Zapada da u potpunosti okruži Srbiju članicama Alijanse i da li je to ujedno šansa i za BIH?

- Ne znam da li je cilj Zapada da potpuno okruži Srbiju. Koliko vidim, NATO je svuda oko Srbije. Dakle, NATO je i u Bosni, NATO je i na Kosovu. To su sad formalne stvari. Pitanje je zašto Srbija ne želi da ide u NATO? To je, po mom mišljenju, velika tema koja se u Srbiji gura pod tepih i govori se stalno o tome da mi ne možemo da budemo deo Alijanse koja nas je bombardova­la, ali je razumljivo i to da su od tog bombardova­nja prošle gotovo 24 godine. Pitanje ulaska u NATO je političkob­ezbednosno pitanje par excellence i verujem da bi i Srbiji bilo dobro da progleda i da ide u tom pravcu. Ali, sa ovakvom politikom koju trenutno imamo i sa onim što mi čujemo, Srbija je daleko od tog trenutka i mislim da je to loše za Srbiju. A da li će Bosna ući u NATO, to je isto pitanje s obzirom na to da je u nekom ranijem periodu, koliko se sećam, Milorad Dodik bio zagovornik te ideje, a sada je, naravno, postao jedan od advokata ruske politike u ovom delu Evrope. Pitanje je da li Bosna administra­tivno može da izvede taj poduhvat i da se, recimo, prijavi za članstvo u NATO-U. Ali, kako god, NATO je tu - NATO je na Balkanu. Sve zemlje oko Srbije su na ovaj ili onaj način u NATO-U. Mislim da je i ova priča, koja se u Srbiji često pominje, o tome kako mi jačamo našu vojsku, ustvari priča za unutrašnju upotrebu. Da je to priča jačanja tog nekog sedimenta o jakoj srpskoj vojsci i snažnom srpskom vojniku koji pobeđuje carevine, a mislim da od toga nema ništa. Mi smo, nadam se, izašli iz tog perioda ratovanja i sada bi trebalo malo gledati u budućnost i tražiti neku novu politiku.

Koliko bi prihvatanj­e sporazuma doprinijel­o uopšte nekoj normalizac­iji odnosa na cijelom Balkanu?

Milorad Dodik je bio zagovornik ulaska BIH u NATO, a sada je, naravno, postao jedan od advokata ruske politike u ovom dijelu Evrope

Često se povlačila paralela između Kosova i bh. entiteta Republika Srpska. Preksinoć niti jednom riječju takvo što nije spomenuto. Je li to jasan signal i Dodiku da prestane s pričom o razdruživa­nju?

- Pa, mislim da su njemu objasnili šta on može da govori i da mu je, između ostalog, i to stavljeno do znanja, da ne upoređuje kosovsku situaciju s bilo kojom okolnom državom. Tako se on suzdržao od tih paralela i od zapomaganj­a situacijom Srba svuda u regiji. Mislim da je to dobro. Bosna i Hercegovin­a je država za sebe. Uostalom, i Beograd je više puta rekao da apsolutno poštuje nezavisnos­t i integritet Bosne i Hercegovin­e. Unutrašnje probleme, koje ima Bosna, treba da rešava unutar BIH i uz pomoć nekih svojih partnera, a da Srbija vidi na koji način može da reši svoje glavno pitanje. To je pitanje odnosa sa Kosovom, odnosa sa Prištinom, odnosno pitanje načina na koji može da se pomiri sa Albancima i da se uspostavi neki normalan život za sve ljude koji ovde još žive. Inače, kako je krenulo, svi će iseliti, pa za 40 godina nećemo ni imati problema.

Moguće je da će francusko-njemačka platforma biti osnova drugog ili konačnog sporazuma o stabilizac­iji odnosa između Beograda i Prištine

 ?? ?? Srebrenka Golić: Bilo je zloupotreb­a vitalnog interesa i u prethodnim sazivima
Srebrenka Golić: Bilo je zloupotreb­a vitalnog interesa i u prethodnim sazivima
 ?? ?? Slobodan Georgiev: NATO je na Balkanu
Slobodan Georgiev: NATO je na Balkanu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina