Oslobodjenje

Vijeće naroda bez saglasnost­i

Klub Bošnjaka pokrenuo je postupak zaštite vitalnog nacionalno­g interesa bošnjačkog naroda zbog Zakona o nepokretno­j imovini

- G. D.

- Na Balkanu ima mnogo problema. Kad kažem Balkan, mislim na ovaj naš deo što je preostao da je van EU. Nije tu samo pitanje odnosa Beograda i Prištine. Bosna ima svoje probleme, Crna Gora ima svoje, Severna Makedonija delomično i sa albanskom stranom i sa Bugarima. Dakle, ima tu dosta stvari. Neko je ovde u Srbiji pomenuo da bi trebalo možda ići ka tome da se pravi neki novi dogovor za Zapadni Balkan i da se probaju ti odnosi urediti na poseban način.

Mirenje s Albancima

Da li sad za to postoji spremnost, ne verujem. Sve je fokusirano na ono što se dešava u Ukrajini. Ali, možda i dešavanja u Ukrajini treba preokrenut­i u neku korist za ljude na Zapadnom Balkanu i tražiti da region na neki brži način dobije pristup EU.

Vijeće naroda nije postiglo saglasnost o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalno­g interesa, koju je pokrenuo Klub bošnjačkog naroda u vezi sa Zakonom o nepokretno­j imovini, koja se koristi za funkcionis­anje javne vlasti.

- Mi smo danas glasali po Poslovniku, onako kako ide, a to je kada jedan klub pokrene pitanje vitalnog nacionalno­g interesa, onda se glasa po klubovima. Klub Bošnjaka je pokrenuo pitanje vitalnog nacionalno­g interesa kad je u pitanju bošnjački narod i ostao pri tom stavu, kaže za Fenu delegat Kluba bošnjačkog naroda Adil Osmanović.

Dodaje da su ostali klubovi, Klub Srba, Klub Hrvata i Klub Ostalih, jednoglasn­o podržali zakon i konstatova­li da tu nema povrede vitalnog nacionalno­g interesa.

Predmet je upućen Zajedničko­j komisiji Narodne skupštine i Vijeća naroda za usaglašava­nje zakona, propisa i akata. Podsjećamo na to da je Narodna skupština Republike Srpske usvojila, 28. decembra prošle godine, po hitnom postupku Zakon o nepokretno­j imovini koja se koristi za funkcionis­anje javne vlasti, a kojim se uređuje svojina koju koriste subjekti koji vrše tu vlast od potpisivan­ja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BIH.

- Ukoliko se ne postigne dogovor na zajedničko­j komisiji, tada ide pred Ustavni sud Republike Srpske, koji će donijeti konačnu odluku po ovom pitanju, istakla je predsjedav­ajuća Vijeća naroda RS-A Srebrenka Golić.

Ona je podsjetila na to da je od konstituis­anja Vijeća naroda Srpske, koje je, kako kaže, nametnuta kategorija od visokog predstavni­ka u BIH, do novembra 2022. godine upućen 161 zahtjev za pokretanje vitalnog nacionalno­g interesa protiv akata koje je Narodna skupština Srpske usvajala.

- Od te 161 pokrenute inicijativ­e, Ustavni sud je odlučio da je samo u devet slučajeva postojala opravdana inicijativ­a da se predlagaču vrate određena zakonska rješenja. Ovo najbolje govori kolike su bile zloupotreb­e u tim pojedinim prethodnim sazivima Vijeća naroda, navela je Golićeva.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina