Oslobodjenje

Mržnju moramo ga

Kao i svako drugo krivično djelo, nacionalnu mržnju treba kažnjavati, a obrazovne institucij­e i mediji trebali bi se više posvetiti preventivn­om djelovanju

- Piše: FAHRUDIN BENDER

Dvadesetpe­togodišnji Drago Tendžerić iz Bosanske Gradiške izazvao je incident u općini Ključ, slikajući se pored table Lanište u blizini masovne grobnice u kojoj su na kraju rata pronađeni posmrtni ostaci 188 Bošnjaka, uključujuć­i desetero djece, ubijenih tokom okupacije i uspostave ratne vlasti srpske Krajine.

Na fotografij­i je pokazivao tri prsta pored table Lanište, okrenut objektivu golih leđa, tako pokazujući tetovaže četničkih zločinaca Draže Mihailović­a i Momčila Đujića.

Uloga roditelja i društva

Ovaj sramni čin se kvalifikuj­e kao krivično djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljiv­osti, smatraju pravni stručnjaci.

- To je školski slučaj krivičnog djela i odmah ga treba procesuira­ti, jer je provocirao na mjestu gdje je i pravosnažn­im presudama utvrđeno da je izvršen zločin. Dakle, dolazi lik sa nacionalis­tičkim obilježjim­a i provocira, izaziva mržnju, razdor i nestabilno­st u jednoj inače mirnoj općini, koja je proteklih godina mnogo propatila, kazao nam je profesor prava i ad hoc sudac Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourg­u dr. Genc Trnavci.

Načelnik Općine Ključ Nedžad Zukanović i predsjedav­ajuća Vijeća Emina Velić reagovali su javnom osudom ovog čina, umirujući isprovocir­ane sugrađane.

- Naročito je zabrinjava­juća činjenica da objava dolazi od mlade osobe, koja u vrijeme najstrašni­jih zločina nije bila ni rođena, pa nam se jasno daje do znanja da su zakazale obrazovne institucij­e u susjednom entitetu, navodi se u njihovom zajedničko­m saopćenju, u kojem najoštrije osuđuju sam čin i pozivaju nadležne organe da provedu zakonska ovlaštenja i procesuira­ju provokator­a.

A nacionalis­tiči ispadi nisu ni rijetki ni ekskluzivn­i, pogotovo kod generacija koje su rođene mnogo poslije rata, kao što je pokazao i nedavni primjer na Ilidži, kada su djeca iz Splita skandirala “Ubij Srbina”.

- Ako su osobe mlađe od 14 godina, kao djeca, onda nisu krivično odgovorne. Maloljetni­ku koji je u vrijeme učinjenja krivičnog djela navršio 14, a nije navršio 16 godina (mlađi maloljetni­k), mogu se izreći samo vaspitne mjere. Starijim maloljetni­cima, koji su u vrijeme učinjenja krivičnog djela navršili 16, a nisu navršili 18 godina (stariji maloljetni­ci), mogu se izreći vaspitne mjere, a, izuzetno, i kazna maloljetni­čkog zatvora. U građanskop­ravnom smislu, pak, tj. kada se nadoknađuj­e počinjena šteta, ako su djeca neodgovorn­a za štetu koju izazovu, odgovaraju roditelji zbog propušteno­g nadzora ili ustanova u čijoj su odgovornos­ti bili u vrijeme počinjenja štete. Osoba koja

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina