Oslobodjenje

Prijetnje blokadom i drugim jadom

ILI: Prijetnja protestima, buntom i nemirima zbog odlaska SDA u opoziciju, otvorena je najava problema, koji bi mogli biti mnogo veći i opasniji od samo blokada i neizvjesno­sti nove vlasti

- Piše: ZLATKO DUKIĆ

io ili ne u pravu hronični optibmista

Dragan Čović, kad tvrdidaćem­oovesedmic­eimati novo Vijeće ministara BIH, ili Bakir Izetbegovi­ć, koji to poriče, može se desiti da posljednje januarske dane obilježi dobijanje odgovora na mnoga otvorena pitanja u vezi sa formiranje­m vlasti na državnom i, posebno, federalnom nivou. Mnogo toga se promijenil­o u minulih mjesec dana, pa i stav Sda-ovog vrha. Kako im je sazrijeval­a svijest o opoziciono­j perspektiv­i u naredne četiri godine, utvrđivan je, formatiran i artikulisa­n akcionostr­ateški napor da se vlast “sumnjive” koalicije osmorke (šestorke), HDZ-A BIH i SNSD-A po svaku cijenu osujeti.

Upravo ovo “po svaku cijenu” mogao bi biti kamen temeljac Sda-ovog krunskog argumenta, na kome će, obećavaju, istrajati. Umjesto decembarsk­og, ma koliko neuvjerlji­vog, stava o tome da neće biti proizvođač blokade i da će samo tražiti striktno poštovanje volje birača, koji su SDA-U dali najviše glasova, zbivanja su istopila tu neuvjerlji­vost, pa se došlo do januarskog eksplicitn­og okretanja ka blokadi. Vrhunac je bio prošlosedm­ični sastanak stranačkog vrha, na kome je zaključeno da su na državnom nivou male šanse za manevre, ali je, uz utvrđivanj­e kandidata za federalne funkcije, saopšteno da će kandidat za (pot)predsjedni­ka Federacije BIH Refik Lendo, kada ga Parlament Federacije izabere (što je izvjesno uz Sdaovu i Df-ovu većinu u Klubu Bošnjaka), biti protiv Nermina Nikšića u fotelji federalnog premijera.

Ko god nešto zna o odnosima na našem razrovanom političkom bunjištu, iz ovoga čita ne samo otvorenu prijetnju blokadom već i poruku koja je pažljivo pripremlje­na i razrađena u taborima onih koji uporno potežu argumente (opravdane ili ne) protiv “dodvoravan­ja” i “izdaje” osmorke u zagrljaju sa HDZ-OM i SNSD-OM. U vezi s tim se, čak, može govoriti i o novini u našem iskustvu formiranja vlasti. Dosad smo imali kojekakve igre i igranke, razne kombinacij­e i varijacije, ali je ovo prvi put da se blokadom prijeti otvoreno, mnogo prije finala formiranja nove vlasti.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina