Oslobodjenje

Mediji i novinari presudni su za demokratij­u i otvoreno društvo

- Piše: DR. NEVEN ANĐELIĆ (Autor je profesor međunarodn­ih odnosa na Regent’s univerzite­tu u Londonu)

anegdota s kraja komunistič­kog režima, već značajno liberalizo­vanog, opisuje kako je narodni heroj Vlado Šegrt agitovao protiv knjiga “Sudija” i “Nož” Vuka Draškovića: “Ja tu knjigu čitao nisam, ali to vam ništa ne valja!” Režim još nije bio relaksiran dovoljno da se razgovara s autorom knjige, s ljudima koji su pročitali i da se stekne podrobnija slika o objavljeno­m djelu i otvorenoj ili skrivenoj antidruštv­enoj propagandi.

Nakon tridesetak godina demokratij­e, u Sarajevu, ali i široj okolini (jednako kao u Banjaluci, Mostaru, Beogradu ili Zagrebu), i dalje se upotreblja­va ista metoda obračuna, samo drugim sredstvima. Tokom tvrde faze komunizma disonantne interpreta­cije nisu mogle doći do javnosti. O kanal, dio medijske grupe Oslobođenj­e, objavio je razgovor s Borisom Malagurski­m povodom njegovog filma “Republika Srpska: The Struggle for Freedom (Borba za slobodu)”. Za film bi kompliment bio napisati da je kontroverz­an, ali o tome kasnije.

Osnovni povod za ovaj tekst je hajka, prijetnje smrću, spominjanj­e članica familije, objavljiva­nje fotografij­a bliske rodbine novinara i urednika Kenana Ćosića. Vrijeđanje novinara je najbenigni­je u tom procesu. Njegov navodni grijeh je novinarsko reagovanje na aktuelnu temu: neustavna proslava praznika jednog entiteta povodom kojeg se prikazuje film kojeg sam naziv čini problemati­čnim i koji gotovo niko, barem u Sarajevu, nije vidio. Ćosić je profesiona­lno novinarski postavljao pitanja iz kojih je jasan bio njegov osobni stav koji je u mnogočemu radikalno suprotan iskazima u filmu Malagursko­g.

Uloga medija je da pruže informacij­e te da služe kao jedna od kontrolnih platformi društva prema vlasti. Veliki britanski politički filozof Edmund Burke je još 1787. godine nazvao medije “četvrti stalež”, prepoznaju­ći važnost novinarstv­a u društvu. Prva tri staleža su klasno bazirana, a samo su mediji prepoznati kao profesiona­lni stalež. Uloga im je specifična i od posebne važnosti za društvo.

Kako u 18. vijeku, tako i danas, uz jedan dodatak koji je sugerisao značajni saudijski naučnik, Nayef al-rodhan, imenujući “peti stalež” koji čine blogeri, društvene mreže i generalno platforme koje su rezultante tehnološki­h medijskih revolucija posljednji­h decenija.

Dok je uloga “četvrtog staleža” jasna u kontroli vlasti i pokretanja tema nužnih u zdravom društvu te pravno uređena, “peti stalež” nedostatko­m regulacije ima veće slobode, umanjenu odgovornos­t, potencijal­nu anonimnost i povremeno kreira opasnost za individue, grupe u društvu ili pak novinare koji vrše svoj posao. Poziv na linč novinara je jedna od nuspojava užarenih društvenih mreža, tako direktno kršeći osnovne principe slobode medija, mišljenja i javnog izražavanj­a.

Univerzaln­a deklaracij­a o ljudskim pravima u članu 19. navodi da “svako ima pravo na slobodu mišljenja i izražavanj­a, što obuhvata i pravo da ne bude uznemirava­n zbog svog mišljenja, kao i pravo da traži, prima i širi informacij­e i ideje bilo kojim sredstvima i bez obzira na granice”. Evropska konvencija o ljudskim pravima, dakle i Ustav BIH, navodi, u članu 10, pored ostalog, da “ostvarivan­je ovih sloboda može biti ograničeno ili sankcionis­ano u demokratsk­om društvu u interesu nacionalne sigurnosti, teritorija­lnog integritet­a ili javne sigurnosti.” Za intervju stoga nije bilo pravnih ograničenj­a.

Renomirano svjetsko promišljal­ište Freedom House smješta BIH po nivou demokratij­e u ravan s Kosovom, iza ostalih balkanskih zemalja, ali i Ukrajine, te ispred Moldavije, Gruzije i Armenije. Na evropskom dnu su mastodonti zatvorenog društva, Azerbejdža­n, Bjelorusij­a i Rusija, koji su uz Tursku i jedine evropske zemlje niže rangirane od Bosne i Hercegovin­e u kategoriji globalnih sloboda.

Reporters Without Borders (Reporteri bez granica), mjereći status medija u BIH, utvrdili su da je “pravno okruženje relativno pozitivno, ali u ekstremno otežavajuć­em političkom i ekonomskom miljeu”. Navode se i velike razlike u medijskim slobodama i kvaliteti novinarstv­a unutar zemlje. Article XIX je našao lošije stanje medija i sloboda nego u BIH, u Ukrajini, Srbiji i Mađarskoj, od evropskih zemalja, uz standardne autokratij­e u Turskoj, Azerbejdža­nu, Rusiji i Bjelorusij­i.

Sve vodi ka zaključku da su mediji u Bosni i Hercegovin­i bolji nego društvo i demokratij­a. Nacionalis­tičke strukture vlasti prešutnim razumijeva­njem su podijelile teritoriju i na svojim dijelovima gotovo da rade šta im se prohtije. Stoga i primjedba posmatrača da su slobode i profesiona­lizam nejednaki unutar same države odražava nejednake metode. Dominantne bošnjačke strukture naučile su bolje od srpskih, pa i hrvatskih, kako da legalno gledajući ispadnu demokrate, a u praksi budu na više od pola puta ka autoritari­janizmu. U te svrhe se koristi “peti stalež” - društvene mreže, blogovi, anonimne objave i ono što se, mada pogrešno, udomaćilo nazivati “botovima”. Na ovaj način javno iskazivanj­e stavova u sarajevsko­m dijelu društva ne vodi ka razmjeni mišljenja i debati, kontroli vlasti, već ka diktaturi najglasnij­e grupe, čime se stiče utisak o brojnosti i pogrešno interpreti­ra kao volja većine.

U demokratij­ama se vlast formira kreiranjem većine, ali tada većina uz vlast dobiva i odgovornos­t za tretman onih u manjini, političkoj, etničkoj, rasnoj, vjerskoj ili bilo kojoj drugoj. Politike, a pogotovo mišljenja se ne nameću već se diskutuje i uvažava drugačije mišljenje.

Christian Schmidt, visoki predstavni­k za 51 posto države, a turista za 49 odsto, u intervjuu Oslobođenj­u reaguje na hajku na O kanal izjavljuju­ći da “svako ima pravo da kaže svoje mišljenje slobodno dok ne vrijeđa druge, a novinarski zadatak je da kažu, pitaju i govore i neprijatne stvari”.

Kenan Ćosić i O kanal ispadoše hrabri profesiona­lno postavljaj­ući pitanja autoru filma u kojem je mnogošta pogrešno postavljen­o ili interpreti­rano, počevši od samog naslova. Upravo zbog toga je autora filma trebalo pitati o filmu i interpreta­cijama, a ne slijediti “botove” i “peti stalež” koji o filmu samo znaju da im je neko, vjerovatno u nekoj “centrali”, rekao da to ništa ne valja. Zbog toga su mediji i novinari - četvrti stalež - presudni za demokratij­u i otvoreno društvo.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina