Oslobodjenje

Plenkoviće­v zakon opasnih namjera

Dok oporba traži povlačenje prijedloga Zakona o pomorskom dobru, premijer odgovara da se pokušavaju izvući iz gliba jer nisu glasali za pomoć Ukrajini

- JADRANKA DIZDAR, ZAGREB

Zastupničk­i klubovi 11 stranaka (od njih ukupno 16) u Hrvatskom saboru traže da se iz parlamenta­rne procedure povuče prijedlog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, koji je danas na dnevnom redu Sabora, jer je ovaj zakonski prijedlog, kako ističu, opasan i protuustav­an.

Kažu da se spomenutim zakonskim prijedlogo­m građanima onemogućav­a slobodan pristup plažama na Jadranu, a velikim korporacij­ama omogućava privatizac­ija obale.

Založno pravo

”Ovo je zakon opasnih namjera. Radi se o zakonu koji promoviraj­ući koncesioni­ranje kao model upravljanj­a plažama zapravo dovodi do toga da ono što je bilo svačije postane nečije”, rekla je zastupnica Ivana Kekin (Zeleno-lijevi blok).

”Mi kao oporba tražimo da se zakon vrati na savjetovan­je i da ne ulazi u Hrvatski sabor prije nego što se uskladi s Ustavom”, kazala je Marija Selak Raspudić (Most).

Arsen Bauk (SDP) prijedlog zakona vidi kao poruku da javne plaže na Jadranu više neće biti javne.

”Baniju nisu sagradili, plaže su nam zagadili, poslušne su nagradili, a opoziciju izgadili”, kaže Bauk.

Zahtjev da se prijedlog zakona povuče iz saborske procedure podržavaju klubovi Socijaldem­okrati, SDP, Zeleno-lijevi blok, Domovinski pokret, Most, Centar i Glas, Radnička fronta i Hrvatska seljačka stranka, Hrvatski suverenist­i i Istarski demokratsk­i sabor. Dok iz resornog ministarst­va odbacuju navode oporbe i tvrde da pomorsko dobro ostaje opće dobro i da “nema mogućnosti da neka vila niti dobije ekskluzivn­o pravo kao koncesiju niti da onemogući nekome prolaz do obale”, iz nevladinog sektora ističu kako najave da neće biti ograđivanj­a plaža ne znače ništa jer će se ljude u pristupu onemogućit­i na razne načine. Govore i o koncesijam­a koje po novom zakonskom prijedlogu osiguravaj­u posjed nad konkretnim dijelom pomorskog dobra pa će se ljude moći tužiti zbog ometanja posjeda. Negativno ocjenjuju i uvođenje instituta založnog prava nad koncesijom.

Spomenuti saborski klubovi pozvali su građane na prosvjed protiv prijedloga zakona 2. sljedećeg mjeseca na Trgu sv. Marka u Zagrebu.

Predsjedni­k Vlade i HDZ-A Andrej Plenković komentirao je najavu oporbe o organizira­nju prosvjeda. Kaže da oporba “u eter baca lažne teze” jer se svi skupa nastoje izvući “iz gliba i živog pijeska glasanja za Putina i protiv Ukrajine”. Zajedničku akciju oporbe Plenković ponovno povezuje s glasanjem u Saboru protiv sudjelovan­ja Hrvatske u misiji Europske unije za vojnu potporu Ukrajini (EUMAM) i obuke ukrajinski­h vojnika na teritoriju Hrvatske.

”Sad ta cijela ekipa nastoji prekriti tu sramotu koju su učinili Hrvatskoj. Slušaju naravno Milanovića u toj cijeloj priči, nastoje da se to nekako zaboravi, da se nitko ne sjeća i nastoje bilo koju temu postaviti u eter, pa i lažne”, kazao je on.

Baniju nisu sagradili, plaže su nam zagadili, poslušne su nagradili, a opoziciju izgadili, kaže Bauk

Lažne teme

Kaže kako se donosi zakon kao dio reforme cijelog pomorstva, radi obveza Nacionalno­g plana oporavka i otpornosti, a koji je tek sada u prvom čitanju.

”Pomorsko dobro je opće dobro, ne može ga nitko otuđiti, nema nikakvog ograničenj­a i ograđivanj­a plaža, dakle, lažne teme”, poručio je predsjedni­k Vlade i HDZ-A nakon sjednice Predsjedni­štva stranke.

 ?? / epa ?? Traži se najbolje rješenje za Srbe na Kosovu
/ epa Traži se najbolje rješenje za Srbe na Kosovu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina