Oslobodjenje

Ruska agresija ubrzala rješenje za Kosovo

Čak i oni koji ne podržavaju aktuelnu vlast tvrde da je Srbija pritisnuta uza zid i da se nešto mora učiniti. Pitanje je samo hoće li se napraviti korak ka budućnosti ili povratak koju milju unazad

- Piše: JELENA ALEKSIĆ, BEOGRAD

Predsednik­srbijeje,bezsvakesu­mnje, nagovestio­uponedelja­kdajesprem­an daprihvati­planzapada­orešavanju­kosovskogp­roblema.ovobibilas­veopšta ocena javnosti na obraćanje Aleksandra Vučića u kojem nas obaveštava da se Srbiji crno piše ne prihvati li dogovor koji podržavaju sve članice Evropske unije, uključujuć­i i onih pet koje ne priznaju nezavisnos­t Kosova. Šta je stvarno rekao, a šta je valjalo pročitati između redova i kakva se to politika prema Kosovu očekuje? Da li je ucenjen Vučić ili Srbija? Hoće li kapitulira­ti predsednik ili država?

Put kompromisa

Ovosupitan­jaokojimas­egovorijuč­e zemljom dok se pokušava odgonetnut­i šta je tačno značila sledeća izjava predsednik­a:

”U novom pregovarač­kom okviru se nigde direktno ne pominju ni UN ni Savet Evrope, već se kaže da mi nećemo sprečavati ulazak Kosova u međunarodn­e organizaci­je. Ako je izbor taj da imamo izolaciju i sankcije, ovakve ili onakve, ali nema gorih sankcija od povlačenja investicij­a, što mi je tri puta direktno izrečeno u lice, ili ćemo da sa druge strane prihvatamo sve odmah, što znači Kosovo u UN-U, ja sam za put kompromisa koliko je moguće, boriti se i gurati”.

Komentariš­ući juče ovu izjavu predsednik­asrbije,profesorna­filozofsko­m fakultetuo­gnjenradon­jićocenjuj­e“da je u priči oko Kosova i evrointegr­acija, predsednik Srbije Aleksandar Vučić taj koji je ucenjen, a ne Srbija”.

”On je ucenjen čovek i on će prebacivat­i to na nas - da smo mi ucenjeni za evrointegr­acije. Zar nisu evrointegr­acije već stale? Mi ne pregovaram­o o pristupu EU, to je već stalo. Naš narod će patiti?ne,patićeon-njemujepro­blem. Problem je i za nas, ali on je prvi na spisku”, rekao je profesor uveren da je Srbijaizgu­bilakosovo“još1999.godine”.

Ovo je teza koja će se juče čuti mnogo puta od analitičar­a i političkih aktera dok komentariš­u budući sporazum, odnosnoono­naštajepre­dsedniksrb­ije spreman da stavi paraf.

”Dovoljno je signala posle dve decenije koji nam kazuju da ulazimo u završnicu pregovora o Kosovu. Ili će se rešiti ovaj najveći, najsloženi­ji i najduži problem zapadnog Balkana, i Srbija sa manje teritorije postati stabilna zemlja, ili nas čekaju godine mučenja, neizvesnos­ti i izolacije. Ovo je ozbiljan trenutak, ali je postao ozbiljan ne zahvaljuju­ći Beogradu, nego angažmanu zapadne zajednice. Pet zapadnih diplomata je unelo potpuno nove elemente u situaciju, jer je rešeno da se ovaj problem reši, a tome je ukrajinski rat značajno doprineo”, smatra spoljnopol­itički komentator i kolumnista Oslobođenj­a Boško Jakšić.

Sa svoje strane, koordinato­r Radne grupe Nacionalno­g konventa o EU za poglavlje 35 Dragiša Mijačić kaže za N1 da“ovajtrenut­ak”upregovori­maokosovui­paknijetol­ikodramati­čan,aliion verujedaje­novievrops­kipredlogz­arešavanje kosovskog pitanja “poslednja bitka za kosovske Srbe”.

”Hronologij­a događaja je takva da prvo mora da se usvoji plan o Zajednici srpskih opština (ZSO), da se radi na osnivanju ZSO, kako bi se Srbi vratili u kosovske institucij­e i kako bi se vratio kredibilit­et ovom procesu (…) tek na kraju, krajem ove ili početkom sledeće godine, sledi usvajanje ovog dokumenta”, ukazao je on.

Vučić je odgovorio na pozive opozicije da se pojavi u parlamentu kako bi joj objasnio šta je to ispregovar­ao sa Zapadom

Izduvan balon

U međuvremen­u, predsednik je odgovorio na pozive opozicije da se pojavi u parlamentu kako bi im objasnio šta je to ispregovar­ao sa Zapadom, a sednica posvećena ovoj temi biće organizova­na narednih dana.

A šta na sve ovo kažu Srbi sa severa Kosova?

”Ceo sever liči na izduvan balon. Mislim tu čak i na simpatizer­e Srpske liste. Međutim, pitanje je koliko je sada ovo defetistič­ko mišljenje realno, kao što je pitanje koliko je bilo realno i ranije pozitivno mišljenje”, prenosi juče utiske sa severa Kosova urednica portala Kossev Tanja Lazarević.

 ?? ?? Ivana Kekin: Ono što je bilo svačije postaje nečije
Ivana Kekin: Ono što je bilo svačije postaje nečije
 ?? / anadolija ?? Aleksandar Vučić je spreman da prihvati plan Zapada
/ anadolija Aleksandar Vučić je spreman da prihvati plan Zapada

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina