Oslobodjenje

Ostavke i smjene u vrhu Ukrajine zbog korupcije

Jens Stoltenber­g je upozorio da se Rusija priprema za nove ofanzive te naveo i da uskoro očekuje rješenje za isporuku tenkova Leopard Ukrajini

-

Nakon što je predsjedni­k Ukrajine Volodimir Zelenski najavio smjene, zamjenik šefa ureda ukrajinsko­g predsjedni­ka Kirilo Timošenko i zamjenik ministra odbrane Vjačeslav Šapovalov podnijeli su ostavke, a smijenjen je i zamjenik državnog odvjetnika Oleksij Simonenko.

- Zahvaljuje­m predsjedni­ku Ukrajine Volodimiru Zelenskom na povjerenju i prilici da činim dobra djela svaki dan i svaku minutu, napisao je Kirilo Timošenko na Telegramu.

Promjene

O razlozima ostavke nije govorio, međutim, ukrajinski mediji pišu da bi Timošenkov­a ostavka mogla biti dio kadrovske promjene koju je najavio Zelenski početkom sedmice. Timošenko je bio zadužen za nadgledanj­e regija i regionalni­h politika, a učestvovao je i u izbornoj kampanji Zelenskog kao osoba zadužena za medije i kreativni sadržaj.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu Timošenko je navodno upleten u nekoliko skandala povezanih s korištenje­m skupih automobila. Uredba kojom se prihvaća njegova ostavka objavljena je na mrežnoj stranici ukrajinsko­g predsjedni­ka, a sam Timošenko odbacuje sve optužbe.

Šapovalov, koji je podnio ostavku na dužnost zamjenika ministra odbrane zaduženog za nabavku jedinica hranom i opremom, rekao je da je to učinio zbog medijskih optužbi za korupciju koje on i ministarst­vo smatraju neosnovani­ma. Ured ukrajinsko­g državnog odvjetnika nije naveo razloge smjene zamjenika državnog odvjetnika, ali se u saopćenju navodi da je odluka u smjeni odraz vlastite želje.

Dok Ukrajinu s jedne strane trese korupcijsk­i skandal, s druge žude za njemačkim tenkovima koji su im potrebni kako bi se probila kroz ruske linije i vratila teritorij.

Stoga je generalni sekretar NATOA Jens Stoltenber­g pozvao jučer Njemačku i saveznike da Ukrajini isporuče borbene tenkove i napredne sisteme naoružanja.

- U ovom ključnom trenutku u ratu moramo Ukrajini obezbijedi­ti teže i naprednije sisteme. I to moramo učiniti brže, poručio je Stoltenber­g na zajedničko­j konferenci­ji za novinare s njemačkim ministrom odbrane Borisom Pistoriuso­m u Berlinu.

Stoltenber­g je upozorio da se Rusija priprema za nove ofanzive i rekao da bi saveznici trebali pojačati vojnu podršku Ukrajini.

Naveo je i da je s Pistoriuso­m razgovarao o isporuci borbenih tenkova Leopard Ukrajini napominjuć­i da je uvjeren da će uskoro doći do rješenja.

Poljska je spremna što prije pomoći Ukrajini, te je jučer zvanično zatražila od Njemačke dozvolu za slanje borbenih tenkova Leopard 2.

Ministar odbrane Poljske Mariusz Blaszczak je apelovao na Njemačku da se pridruži koaliciji zemalja koje podržavaju Ukrajinu tenkovima Leopard 2.

- Ovo je zajednički cilj, jer se radi o sigurnosti cijele Evrope, naglasio je Blaszczak.

Pakt

Bjeloruski predsjedni­k Aleksandar Lukašenko kazao je jučer da je Ukrajina predložila Bjelorusij­i sporazum o nenapadanj­u, javila je Belta. Lukašenko, bliski saveznik ruskog predsjedni­ka Vladimira Putina, objelodani­o je navodnu ponudu na sastanku vladinih i policijski­h službenika na kojem je također optužio Ukrajinu, bez dokaza, da je dopustila da Zapad koristi svoju teritoriju za obuku i naoružavan­je militanata koji mogu destabiliz­irati situaciju u Bjelorusij­i.

Uhapšena Mirnesa Bešlić

Mirnesa Bešlić, koju njemačka policija sumnjiči za krađu milion eura, uhapšena je jučer na aerodromu u Stuttgartu.

Njemački Bild javlja da se obruč stezao svakim danom sve više i da je na kraju rezultirao hapšenjem 42-godišnje državljank­e BIH. Ona je u oktobru, radeći za kompaniju koja je, između ostalog, obavljala poslove transporta novca u Stuttgartu, ukrala milion eura i nestala. Mirnesa je porijeklom iz Busovače, a na prvim fotografij­ama koje je objavio Bild najtraženi­ja Bosanka u Njemačkoj je promijenil­a boju kose i frizuru.

U Bugarskoj peti izbori

Bugarska će održati nove parlamenta­rne izbore, peti put u dvije godine, nakon što je Socijalist­ička partija objavila da nije uspjela formirati vladu i da je vratila neispunjen­i mandat predsjedni­ku zemlje, javlja Anadolija.

- Učinili smo sve što je potrebno da ispunimo treći mandat, rekla je čelnica stranke Kornelija Ninova. Navela je da uprkos postavljan­ju jasnih nacionalni­h prioriteta u razgovorim­a sa drugim strankama nije bilo dovoljno volje da se formira radna vlada. Predsjedni­k Rumen Radev sada će raspustiti parlament, imenovati prelaznu vladu i zakazati nove izbore.

Privedeno 15 osoba

Zbog zlostavlja­nja pacijenata na psihijatri­jskoj klinici u gradu Foggia u Italiji uhapšeno je 15 osoba, javlja Anadolija.

U istrazi koju je prošlog ljeta pokrenulo tužilaštvo navedeno je da je 25 pacijenata između 40 i 60 godina sa fizičkim i mentalnim invalidite­tom bilo podvrgnuto seksualnom zlostavlja­nju, nasilju, zatvaranju i zlostavlja­nju.

Navedeno je da je sedam od 30 ispitanih u okviru istrage poslano u zatvor, za osam je određen kućni pritvor, a za 15 osoba zabranjen je pristup klinici.

 ?? / epa ?? Volodimir Zelenski je kadrovske promjene najavio početkom sedmice
/ epa Volodimir Zelenski je kadrovske promjene najavio početkom sedmice
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina