Oslobodjenje

Finska bi u NATO bez Švedske

Pekka Haavisto kaže da će možda biti prisiljeni razmotriti ulazak u NATO bez svoje saveznice

-

Nakon drastičnih izjava turskog predsjedni­ka Recepa Tayyip Erdogana o švedskom članstvu u NATO-U, Finska je prvi put pokazala da je otvorena za mogućnost priključen­ja Savezu bez svog nordijskog partnera.

Ministar vanjskih poslova Finske Pekka Haavisto kaže da će možda biti prisiljeni na to da razmotre ulazak u NATO bez svoje dugogodišn­je saveznice. Međutim, smatra da treba biti spreman ponovno procijenit­i situaciju ako se pokaže da je švedski zahtjev za priključen­je NATOU dugotrajno zapeo. Prerano je za zauzimanje stava o tome, rekao je i ocijenio da Turska o finskom i švedskom zahtjevu za NATO vjerovatno neće odlučivati prije nego što provede izbore koji su u Turskoj najavljeni za maj.

Švedska ne može računati na podršku Turske za ulazak u NATO nakon što je ekstremno desni političar spalio primjerak Kur’ana u Stockholmu, izjavio je dan ranije turski predsjedni­k.

- Ako ne pokažete poštovanje prema Republici Turskoj ili vjerskim uvjerenjim­a muslimana, onda ne možete dobiti ikakvu podršku od nas u pitanju NATO-A, rekao je Erdogan u Ankari.

Haavisto je kazao da se takvi protesti poigravaju sa sigurnošću Švedske i Finske. Članica NATO-A Turska mjesecima blokira prijem Švedske i Finske u odbrambeni savez. Švedsku naročito optužuje da podupire teroristič­ke organizaci­je poput zabranjene Kurdistans­ke radničke stranke i zahtijeva izručenje nekoliko ljudi koje Ankara smatra teroristim­a. Svih 30 članica NATO-A moraju ratificira­ti zahtjev za članstvo, a dosad je to učinilo 28 zemalja. Turska i Mađarska još se tome protive.

 ?? / epa ?? Pekka Haavisto: Prerano je za zauzimanje stava
/ epa Pekka Haavisto: Prerano je za zauzimanje stava

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina