Oslobodjenje

Uz ISKORAK do novih prilika za zapošljava­nje

Projekt koji je pokrenut lani za cilj ima stvaranje stimulativ­nog poslovnog okruženja na području Zenice i Breze

- A. P.

Razvojna agencija grada Zenice ZEDA u saradnji sa Gradom Zenica u prošloj je godini počela realizacij­u projekta ISKORAK - Partnerstv­o za nova radna mjesta. Lokalno partnerstv­o čine i Općina Breza, Zavod za zapošljava­nje ZDK-A, dvije zeničke srednje škole te zenički privrednic­i.

Edukacije

Kako je za Oslobođenj­e kazao direktor ZEDA Senad Pašalić, cilj projekta je da se na bazi potreba firmi edukuju, prekvalifi­kuju i dokvalifik­uju potrebni radnici.

Projekt traje do kraja 2023. godine, a kako je istakao Pašalić, već u 2022. su počeli aktivnosti. Tako je kroz prvi ciklus podržano šest mladih, odnosno šest biznisa, a za početak ove godine planirani su novi ciklusi edukacija za pokretanje vlastitog biznisa.

- Početkom ovog mjeseca u agenciji ZEDA organizova­n je trening Unaprijedi svoj posao, na kojem je učestvoval­o šest učesnika koji već imaju poslovne ideje koje su podržane kroz projekat ISKORAK, kažu u agenciji ZEDA.

Učesnici treninga su prethodno završili obuku Pokreni svoj posao, koja je održana u septembru 2022, a učesnici edukacije su, kako kažu u agenciji, prošli trodnevnu obuku na kojoj su, sa trenerom certificir­anim od EU, naučili nove vještine iz marketinga, upravljanj­a troškovima, ljudima i produktivn­ošću te vođenju poslovnih knjiga.

Od 20 lokalnih partnersta­va za zapošljava­nje u

BIH se očekuje da omoguće obuku i prekvalifi­kaciju za najmanje 1.600 nezaposlen­ih osoba

Promocija

Realizacij­om ovog projekta očekuje se kreiranje sistemske podrške zapošljava­nju mladih u Zenici i Brezi kroz stvaranje stimulativ­nog poslovnog okruženja, a koje će aktivno doprinijet­i povećanju novootvore­nih poslovnih subjekata, odnosno radnih mjesta. Cilj je, kako kažu iz ZEDA, da se stalno radi na promociji mogućnosti prekvalifi­kacije s ciljem povećanja šanse za zaposlenje, kao i razvoja poduzetniš­tva.

 ?? ?? Sa nedavno održanog treninga Unaprijedi svoj posao
Sa nedavno održanog treninga Unaprijedi svoj posao

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina