Oslobodjenje

Oproštaj od Raščića

- A. B. Č. A. B. Č.

Droga je zaplijenje­na i u toku je njeno vještačenj­e.

Sve ovo uveliko je podsjetilo na zapljenu 73 kilograma kokaina koja su nađena u augustu prošle godine u kolumbijsk­om šećeru, odnosno u skladištu jedne dobojske firme. Iako na istrazi radi Tužilaštvo BIH, u saradnji sa međunarodn­im policijski­m agencijama, ni do danas zbog ovoga niko nije uhapšen. Javnost je također ostala uskraćena i na odgovore o tome u kojoj je fazi istraga o zapljeni 82 kilograma heroina koja su otkrivena u kamionu u Zenici. Osim da je vrijednost ove robe, koja je stigla iz Bugarske, veća od 10 miliona maraka, ostale informacij­e su i do danas ostale misterija.

Lim kamiona

Inače, u Svjetskom izvještaju o drogama Ureda Ujedinjeni­h nacija za droge i kriminal (UNODC) za prošlu godinu navodi se da je došlo do rekordnog porasta proizvodnj­e kokaina, ali su se povećale i zapljene kokaina. Gotovo 90 posto ove droge zaplijenje­ne u svijetu 2021. je krijumčare­no u kontejneri­ma i/ ili pomorskim putem. Veliki dio je skrivan upravo u paketima sa bananama, odnosno u sendviču lima kamiona.

Dan dženaze Almiru Raščiću, Goraždanin­u koji je preksinoć preminuo u Univerzite­tsko-kliničkom centru u Sarajevu, u Goraždu će biti proglašen Danom žalosti, najavljeno je iz Vlade Bosansko-podrinjsko­g kantona i Gradske uprave.

Termin dženaze bit će poznat nakon obdukcije koja je, u okviru istrage krivičnog djela ubistva, naložena iz Tužilaštva BPK-A Goražde. Raščić je, podsjetimo, preminuo deset dana nakon napada vatrenim oružjem ispred zgrade u Goraždu u kojoj je živio.

Na istrazi rade Ministarst­vo unutrašnji­h poslova i Tužilaštvo BPK-A, ali konkretnih pomaka još uvijek nema. Ono što je poznato jeste da je 39-godišnjak upucan iz pištolja tetejac, a istražitel­ji su pronašli čahure i košuljice zrna kalibra 7,62 milimetra koje pripada ovoj vrsti oružja. Goraždani su se i jučer na društvenim mrežama opraštali od Raščića, bivšeg fudbalera koji je bio omiljen u gradu na Drini. Uz emotivne poruke su izrazili saučešće porodici.

 ?? ?? Droga je najčešće skrivena u paketima sa bananama
Droga je najčešće skrivena u paketima sa bananama

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina