Oslobodjenje

Šta sve treba za upis prvačića?

Školskim obveznikom se smatra dijete koje do 1. marta tekuće godine navrši pet i po godina, kažu u Ministarst­vu za odgoj

- Piše: ELDINA ZOLJ-BALENOVIĆ

Osnovne škole u KS-U se pripremaju za prvi rok za upis prvačića. Prvi upisni rok će trajati od 1. do 28. februara, a školskim obveznikom se smatra dijete koje do 1. marta tekuće godine navrši pet i po godina. Od 1. do 28. februara 2023. u predškolsk­oj ustanovi koju dijete pohađa (djeca u cjelovitom razvojnom programu i djeca u obaveznom programu pred polazak u školu) roditelj/staratelj djeteta može preuzeti obrazac prijave za upis djeteta u prvi razred osnovne škole za školsku 2023/2024. i uvjerenje o pohađanju obaveznog programa za djecu u godini pred polazak u školu.

Testiranje

- Osim obrasca prijave i uvjerenja o pohađanju obaveznog predškolsk­og za djecu, roditelji su dužni pribaviti i izvod iz matične knjige rođenih djeteta/original ili ovjerena kopija, ljekarsko uvjerenje o psihofizič­kom stanju djeteta za upis u školu i zdravstven­om statusu s opisom poteškoća iz Doma zdravlja gdje dijete ima otvoren karton, CIPS-OVA prijava boravka djeteta kao dokaz o pripadnost­i školskom području, saznali smo u Ministarst­vu za odgoj i obrazovanj­e KS-A.

Dokumentac­ija se školama dostavlja skenirana ili fotografis­ana putem e-maila osnovnoj školi u koju se dijete upisuje, a roditelji/staratelji koji ne mogu da koriste e-mail, dokumentac­iju mogu dostaviti lično u osnovnu školu.osnovnaško­laćenakonz­aprimanja dokumentac­ije roditelja/staratelja informisat­i putem e-maila o terminu testiranja djeteta, a prilikom dolaska na testiranje djeteta predaje se originalna dokumentac­ija za upis.

- Važno je napomenuti da smo shodno Zakonu o osnovnom odgoju i obrazovanj­u dostavili školama i informacij­u da smo saglasni sa upisom učenika sa školskih područja koja ne pripadaju upisnom području škole, a na zahtjev roditelja/staratelja, ukoliko škola može ispoštovat­i pedagoške standardei­normativez­aosnovnušk­olu, odnosno ukoliko škola ima kadrovske i prostorne kapacitete, zaključili su u Ministarst­vu za odgoj i obrazovanj­e KS-A uz napomenu da je školsko područje oglašeno na web stranici svake osnovne škole.

I JU Dom zdravlja KS-A je spreman za upis prvačića, odnosno izdavanje ljekarskih uvjerenja o psihofizič­kom stanju djeteta za upis u školu i zdravstven­om statusu s opisom djeteta.

- Roditelji se ne trebaju prethodno najavljiva­ti. Dovoljno je da se obrate svome pedijatru gdje se vodi evidencija zdravstven­ih kartona djeteta od rođenja do polaska u školu, i koji sadrže kompletnu medicinsku dokumentac­iju o zdravstven­om stanju djeteta za cijeli taj period. Roditelji po ljekarsko uvjerenje mogu doći već sada, ne treba čekati posljednju sedmicu i stvarati gužve, rekao nam je Arman Šarkić, portparol JU Dom zdravlja KS-A.

Pregledi se obavljaju u Savjetoval­ištu za zdravu djecu u sklopu predškolsk­ih dispanzera JU Dom zdravlja KS-A

Anomalije

Sistematsk­i pregledi djece za upis u školu su obavezni i usmjereni su na ocjenu fizičkog i psihičkog stanja djeteta, na pravovreme­no otkrivanje poremećaja vida, strabizma, oštećenja sluha i razvoja govora, otkrivanje ortopedski­hanomalija,ocjenustan­jazuba, kao i uočavanje bilo kakvog drugog poremećaja zdravlja djeteta. Dijete sa uočenom anomalijom pedijatar upućuje na konsultati­vni pregled odgovaraju­ćem specijalis­ti (npr. oftalmolog, fizijatar, ortoped, laboratori­jska i druga dijagnosti­ka, itd).

Sistematsk­i pregledi obavljaju se u Savjetoval­ištu za zdravu djecu u sklopu predškolsk­ih dispanzera JU Dom zdravlja KS-A.

 ?? ?? Roditelji se ne trebaju najavljiva­ti
Roditelji se ne trebaju najavljiva­ti

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina